Wieprzowe pulpeciki w sosie kurkowo-śmietanowym z przepisu mojego taty. Przepyszne danie obiadowe dla miłośników grzybów. Idealny obiad podczas sezonu grzybowego. Najlepiej smakuje podane z ugotowanym makaronem, kaszą lub ziemniakami i domową surówką. Palce lizać!.
Składniki:
- ok 600 gram mięsa mielonego wieprzowego
- ok 250 gram kurek
- 2 marchewki
- 2 średnie cebule
- pół małego selera
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki
- 1 bułka kajzerka namoczona w wodzie
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mąki plus mąka do obtaczania pulpetów
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki czubate smalcu
- 2 jajka
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 500 ml wody, 1 kostka rosołowa grzybowa. Możemy zamienić na domowy rosól/bulion
- przyprawy: 2 liście laurowe. 4 ziela angielskie, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- kurki myjemy w osolonej wodzie, następnie je odcedzamy i osuszamy,
- do garnka wlewamy olej i podsmażamy jedną pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebulka się zeszkli dorzucamy kurki. Grzyby dusimy do miękkości ok 5-8 min od czasu do czasu mieszając.
- Kolejno do kurek dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Solimy i pieprzymy do smaku. Następnie zalewamy kurki wodą i dorzucamy kostkę rosołową. (Możemy zamiast wody i kostki użyć domowego rosołu/bulionu). Mieszamy i dusimy ok 10 minut.
- w międzyczasie marchewki,seler i jedną cebulę ścieramy na drobnych oczkach tarki.
- do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy starte warzywa oraz dobrze odciśniętą bułkę i bułkę tartą. Wbijamy jajka, doprawiamy do smaku solą i pierzem. (ja użyłam 1 łyzeczki soli i pół łyzeczki pieprzu). Mięso dokładnie wyrabiamy tak jak na kotlety. Wymieszane mięso możemy odstawić na 15-20 minut aby wszystkie składniki przeszły swoim smakiem.
- z powstałej mięsnej masy formujemy pulpeciki które obtaczamy w mące a następnie podsmażamy na patelni na smalcu z każdej strony na rumiano, usmażone pulpeciki przekładamy do garnka z kurkami.
- pulpeciki z kurkami dokładnie mieszamy i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok 15-20 minut co jakiś czas mieszając.
- następnie do miski przesypujemy 2 łyżki mąki, wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy i wlewamy do garnka z pulpetami. Dokładnie mieszamy. Zagotowujemy.
- po zagotowaniu wyłączamy gaz, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Zdjęcia
Zapowiadają się smakowicie 🙂