Zapiekanka pastersta to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Danie proste, dość szybkie w przygotowaniu i z podstwowych składników. . Idealne połączenie mięsa zapiekanego pod ziemniaczano-serową pierzynką. W sam raz dla mięsożerców i miłośników treściwych posiłków. Mojej rodzinie te danie bardzo zasmkowało i na pewno nie raz zagości na naszym stole.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 1 kg obranych ziemniaków
- 500 gram mięsa mielonego, u mnie z łopatki wieprzowej
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- 1 szklanka passaty pomidorowej, u mnie ziołowej. Szklanka o pojemności 250 ml,
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml smietany kremówki
- 4 łyżki masła
- 100-130 gram sera żółtego
- olej do smażenia
- przyprawy: sól,pieprz, słodka papryka, gałka muszkatołowa
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- cebulę kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki,
- obrane ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości,
- w międzyczasie na patelni na oleju podsmażamy cebulkę, gdy się zeszkli dodajemy do niej marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy dokładnie i chwilę całośc razem podsmażamy. Następnie dodajemy mięso mielone. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką.
- Gdy mięso się usmaży wlewamy passatę, dokładnie mieszamy i dusimy całośc na małym ogniu przez kilka minut, ściągamy z gazu.
- ugotowane ziemniaki odlewamy, dodajemy do nich masło, wlewamy śmietankę, dodajemy starty na drobnych oczkach tarki ser, doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Całośc ubijamy tłuczkiem do ziemniaków na jednolitą, gładką masę.
- spód naczynia żaroodpornego smarujemy cienko masłem lub olejem. Na dno naczynia wykładamy mięso a po nim rozprowadzamy masę ziemniaczaną.
- gotową zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół) i zapiekamy ok 45 minut bez przykrycia.
- po upieczeniu przed podaniem ja swoją zapiekankę posypałam posiekanym szczypiorkiem.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia