Biszkopt makowy z masą orzechowo-kajmakową to pyszne ciasto tortowe na każdą okazję. To zdecydowanie jedno z moich ulubionych cast. Proste w przygotowaniu, delikatne, mięciutkie i kremowe. Polecam Wam serdecznie wyprubowanie tego przepisu 🙂
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek L
- 3/4 szklanki cukru ( szklanka o pojemności 250 ml )
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki zmielonego maku
- 1/2 szklanki oleju
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pozostałe składniki:
- 300 gram orzechów włoskich+ szklanka mleka i 3 łyżki cukru
- 400 gram masy kajmakowej
- 660 ml śmietany kremówki 30%
- 5 łyżeczek żelatyny
- 2 śmietanfiksy
- 250 gram serka mascarpone
- kawa cappucino orzechowa do nasączenia biszkoptu
Przygotowanie:
- orzechy blenduujemy lub drobno siekamy. Z rozdrobionych orzechów odsypujemy ok szklankę orzechów którymi oprószymy wierzch ciasta. Pozostałe orzechy zalewamy mlekiem, wsypujemy cukier i mieszając zagotowujemy. Zagotowane orzechy odstawaimy do całkowitego ostygnięcia.
- upieczenie makowego biszkoptu: białka ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku a następnie olej. Na koniec dodajemy mak oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Gotowy biszkopt wylewamy do blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół). Pieczemy ok 25-30 min do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.,
- wyciągamy ostygnięty biszkopt z blaszki, przekrawamy go na pół i jedną połówkę ponownie umieszczamy w blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nasączamy wcześniej przygotowaną kawą. ( z wierzchu biszkoptu odciełam przypieczoną skórkę)
- dobrze schłodzoną śmietanę wraz ze śmietanfiksami ubijamy na sztywno. Następnie dodajmy serek mascarpone i cały czas miksując po łyżce masy kajmakowej. Nkoniec dodajemy spażone i wystudzone orzechy. Miksujemy aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
- w międzyczasie do szklanki wsypujemy żelatynę i zalewamy ją 1/4 szklanki zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do spęcznienia,
- gdy masa będzie gotowa żelatynę podgrzewamy kilka sekund w kuchence mikrofalowej aby była płynna,musimy uważać aby jej nie zagotować, do rozpuszczonej żelatyny dodajmy łyżkę masy, mieszamy energicznie, wylewamy do śmietany i krótko miksujemy,
- gdy masa zacznie tężeć 2/3 wykłądamy i rozprowadzamy po biszkopcie. Przykrywamy drugą połową ciasta, lekko nasączamy i wykładamy pozostałą masę, dokładnie rozprowadzamy. Wierzch ciasta posypujemy odłożonymi orzechami lekko dociskając je do masy,
- gotowe ciasto odstawaimy na całą noc do lodówki aby dobrze stężało.
Zdjęcia
Czy orzechy do masy dodajemy razem z mlekiem?
tak 🙂