Biszkopt makowy z masą orzechowo- kajmakową

Biszkopt makowy z masą orzechowo-kajmakową to pyszne ciasto tortowe na każdą okazję. To zdecydowanie jedno z moich ulubionych cast. Proste w przygotowaniu, delikatne, mięciutkie i kremowe. Polecam Wam serdecznie wyprubowanie tego przepisu 🙂

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek L
  • 3/4 szklanki cukru ( szklanka o pojemności 250 ml )
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki zmielonego maku
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pozostałe składniki:

  • 300 gram orzechów włoskich+ szklanka mleka i 3 łyżki cukru
  • 400 gram masy kajmakowej
  • 660 ml śmietany kremówki 30%
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 2 śmietanfiksy
  • 250 gram serka mascarpone
  • kawa cappucino orzechowa do nasączenia biszkoptu

Przygotowanie:

  • orzechy blenduujemy lub drobno siekamy. Z rozdrobionych orzechów odsypujemy ok szklankę orzechów którymi oprószymy wierzch ciasta. Pozostałe orzechy zalewamy mlekiem, wsypujemy cukier i mieszając zagotowujemy. Zagotowane orzechy odstawaimy do całkowitego ostygnięcia.
  • upieczenie makowego biszkoptu: białka ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku a następnie olej. Na koniec dodajemy mak oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Gotowy biszkopt wylewamy do blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół). Pieczemy ok 25-30 min do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.,
  • wyciągamy ostygnięty biszkopt z blaszki, przekrawamy go na pół i jedną połówkę ponownie umieszczamy w blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nasączamy wcześniej przygotowaną kawą. ( z wierzchu biszkoptu odciełam przypieczoną skórkę)
  • dobrze schłodzoną śmietanę wraz ze śmietanfiksami ubijamy na sztywno. Następnie dodajmy serek mascarpone i cały czas miksując po łyżce masy kajmakowej. Nkoniec dodajemy spażone i wystudzone orzechy. Miksujemy aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
  • w międzyczasie do szklanki wsypujemy żelatynę i zalewamy ją 1/4 szklanki zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do spęcznienia,
  • gdy masa będzie gotowa żelatynę podgrzewamy kilka sekund w kuchence mikrofalowej aby była płynna,musimy uważać aby jej nie zagotować, do rozpuszczonej żelatyny dodajmy łyżkę masy, mieszamy energicznie, wylewamy do śmietany i krótko miksujemy,
  • gdy masa zacznie tężeć 2/3 wykłądamy i rozprowadzamy po biszkopcie. Przykrywamy drugą połową ciasta, lekko nasączamy i wykładamy pozostałą masę, dokładnie rozprowadzamy. Wierzch ciasta posypujemy odłożonymi orzechami lekko dociskając je do masy,
  • gotowe ciasto odstawaimy na całą noc do lodówki aby dobrze stężało.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *