Przepyszna warstwowa sałatka z kurczakiem, fetą i sosem czosnkowym. Idealnie sprawdzi się jako imprezowa przekąska lub kolacja. Ja podaje ją w towarzystwie grzanek czosnkowych. Pychotka!. To jedna z moich ulubionych sałatek. Wyśmienicie smakuje i pięknie się prezentuje na stole.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 1 brokuł
- 3 pojedyńcze filety z kurczaka
- ulubiona przyprawa do kurczaka u mnie gyros i przyprawa do złocistego kurczaka
- olej/oliwa do smażenia
- 1 puszka kukurydzy
- 1 opakowanie sera sałatkowego typu feta półtłusty
- 3 większe pomidory, u mnie malinowe
- garść płatków migdałów
- sos czosnkowy: https://kasiawgarach.pl/2019/07/10/sos-czosnkowy-sprawdzony-przepis/
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- z brokuła odcinamy różyczki, które gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawaimy do wystygnięcia.
- filety kurczaka kroimy w kostkę, przyprawaimy przyprawą i smażymy na rozgrzanej patelni na oleju. Po usmażeniu odstawaimy do wystudzenia,
- w międzyczasie przygotowujemy sos czosnkowy,
- pomidory i ser kroimy w kostkę. Odcedzamy kukurydzę. Migdały chwilę prażmy na suchej patelni, następnie przekładamy na talerz lub do miseczki aby się nie przypaliły.
- składanie sałatki: na dnie miski układamy brokuła, rozprowadzamy po nim 1/3 sosu czosnkowego. Następnie układamy warstwę z kurczaka i kukurydzy. Po kukurydzy rozprowadzamy 1/3 sosu. Kolejno układamy warstwę z pomidorów i sera typu feta. Wierzch sałatki polewamy pozostałym sosem i posypujemy prażonymi płatkami migdałów.
- przed podaniem sałatkę wstawaimy do lodówki do schłodzenia.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia