Pizzerinki chłopskie

Pyszne domowe pizzerinki chłopskie. Wyśmienicie smakują podane na ciepło jak i na zimno. Idealne jako imprezowa przekąska lub drugie śniadanie czy kolacja. W moim domu zawsze pizzerinki podaje z sosem czosnkowym. Znikają w mig i każdy prosi o dokładkę. Proste w przygotowaniu z łatwo dostępnych składników które często posiadamy w swoich domach.

[wp_ad_camp_5]

Składnikina ciasto:

  • 400 gram mąki pszennej tortowej
  • 30 gram świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • ok 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • 2 duże cebule
  • 3 kiełbaski śląskie lub kawałek innej ulubionej kiełbasy
  • ok 100 gram sera żółtego w kawałku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • Przygotowanie farszu: cebulę oraz kiełbasę kroimy w półplsterki. Ja swoją kiełbasę obrałam ze skórki. Na patelni na oleju podsmażamy kiełbasę. Gdy lekko się zrumieni dorzucamy cebulę, dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu co jakiś czas mieszając do momentu aż cebulka zmięknie i całośc ładnie się poddusi. ok 20-25 minut. Gdy cebula będzie miękka wyłączamy gaz i doprawaimy całość do smaku solą i pieprzem. Odstawaimy do wystygnięcia.
  •  ser żółty starłam na drobnych oczkach tarki. Do wystygniętego farszu dodałam połowę startego sera. Dokładnie wymieszałam.
  • Przygotowanie rozczynu drożdży: do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, 1 łyżkę mąki. Wlewamy ok 1/3 ciepłego mleka, dokładnie mieszamy a następnie odstawiamy na ok 15 min aż drożdże zaczną pracować.
  • Przygotowanie ciasta: do dużej miski przesypujemy mąkę z solą, wbijamy jajko, dodajemy olej i rozczyn drożdży, wyrabiamy stopniowo dolewając pozostałe ciepłe mleko aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto, ( w razie potrzemy możemy podsypać trochę więcej mąki lub dodać odrobinę mleka),
  • wyrobione ciasto dzielimy na ok 16-18 równych części, formujemy z nich kuleczki, wykładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok 20-30 min do wyrośnięcia,
  • w wyrośniętym cieście dnem od szklanki robimy po środku wgłębienie, nakładamy po łyżce farszu i posypujemy po wierzchu pozostałym startym serem,
  • gotowe pizzerinki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 25-30 minut aż ładnie się zarumienią.

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *