Szybki śmietanowiec z owocami i galatetką. Przepyszne ciasto bez pieczenia. Banalnie proste w przygotowaniu, lekkie, puszyste i kremowe. Pychotka. Idealne na każdą porę roku, ciasto znika z talerza w mgnieniu oka i każdy z chęcią sięgnie po dokładkę.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 400 gram masy kajmakowej krówkowej
- ok 300 gram herbatników
- 1 litr śmietany kremówki 30%
- cukier puder u mnie 3 łyżki, można dać więcej jeśli wolimy słodszą masę.
- 6 łyżeczek żelatyny
- ulubione owoce, u mnie puszka brzoskwin w syropie i mała puszka owoców w syropie
- 2 galaretki, smak dowolny, u mnie malinowe
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- w 700 ml gorącej wody rozpuszczamy galaretki i odstawaimy do wystudzenia,
- na dno wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 36×24 cm układamy pierwszą warstwę herbatników,
- na herbatnikach rozprowadzamy lekko podgrzaną masę kajmakową i przykrywamy drugą warstwą herbatników,
- do dużej miski przelewamy dobrze schłodzoną śmietankę 30%, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno, w międzyczasie do szklanki wsypujemy żelatynę i zalewamy ją 1/3 szklanki zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do spęcznienia,
- gdy śmietana będzie ubita żelatynę podgrzewamy kilka sekund w kuchence mikrofalowej aby była płynna,musimy uważać aby jej nie zagotować,
- do rozpuszczonej żelatyny dodajmy łyżkę-dwie ubitej śmietany, mieszamy energicznie, wylewamy do śmietany i krótko miksujemy,
- gotową masę śmietanową wykładamy i równo rozprowadzamy po herbatnikach. Ciasto wstawiamy do lodówki aby masa śmietanowa stężała,
- gdy masa śmietanowa stężeje wykładamy na masę owoce lekko dociskając je, nastepnie wykładamy i rozprowadzamy tężejącą galaretkę po wierzchu ciasta,
- gotowego śmietanowca wstawiamy na całą noc do lodówki aby ciasto się schłodziło i stężało.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Uwielbiam wszystkie ciasta bez pieczenia bo wychodzą za każdym razem 🙂