Ciasto Marchewkowe

Ciasto Marchewkowe

Ciasto marchewkowe jest puszyste, lekkie i wilgotne. Po prostu przepyszne. Proste i szybkie w przygotowaniu. Z lekko korzenną nutą. Idealne na poobiedni deser, na co dzień i od święta. Wyśmienicie smakuje o każdej porze roku.

[wp_ad_camp_5]

Składniki:

  • 4 jajka L
  • 2 bez czubka szklanki drobno startej marchewki, szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ulubiona polewa do ciasta, u mnie biała czekolada rozpuszczona z mlekiem

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • obraną marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki.
  • jajka wraz z cukrem ubijamy na puszystą masę. Cały czas miksując stopniowo wlewamy olej. Kolejno wsypujemy mąkę wraz z proszkiem, sodą i cynamonem. Na koniec dodajemy startą marchewkę i miksujemy do połączenia się składników.
  • ciasto przelewamy do dużej formy keksowej lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam formy o wymiarach 34×13 cm.
  • Gotowe ciasto wstawaimy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni grzanie góra-dół i pieczemy ok 50-60 minut do suchego patyczka.
  • po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu ciasto marchewkowe polewamy polewą, gdy zastygnie możemy kroić.

Uwaga: Ciasto przed włożeniem do piekarnika ma dość luźną konsystencje, takie ma być :).

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

Ciasto marchewkowe jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl  Polecam!

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *