Sernik z białą czekoladą to pyszne i proste ciasto bez pieczenia. Kremowy, rozpływa się w ustach. Szybki w przygotowaniu, Idealny pod różne owoce w sezonie, świetnie sprawdzi się na różne okazje. Milośnicy serników i galaretek będą zachwyceni :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki na ciasteczkowy spód:
- 250 gram herbatników
- 100-120 gram masła
Pozostałe składniki:
- 1 kg sera sernikowego z wiaderka
- 300-400 gram białej czekolady w zależności jak słodki chcemy mieć sernik, ja robiłam z 300 gram
- 400 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki żelatny
- ulubione owoce, u mnie borówki
- 2 galaretki
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- białą czekoladę wkruszamy do dużej miski. Śmietanę 30-36% przygrzewamy w rondelku. Gdy się zagotuje ściągamy z gazu i zalewamy czekoladę. Czekamy ok. 2 minuty a następnie dokładnie mieszamy aż czekolada się rozpuści i ładnie połączy się ze śmietaną tworząc jednolitą masę. Przykrywamy folią sporzywczą tak aby folia dotkneła śmietanę. Studzimy a następnie wstawaimy na całą noc do lodówki.
- herbatniki rozdrabniamy w blenderze i przesypujemy do miski, następnie dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy, wysypujemy na dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy i ubijamy. Gotowy spód wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
- wyciągamy z lodówki naszą miskę ze śmietaną i ubijamy na sztywno.
- żelatynę przesypujemy do szklanki/miseczki, zalewamy 5-6 łyżkami zimnej wody, mieszamy i odstawiamy chwilę aż spęcznieje.
- Do miski przekładamy ser, miksujemy chwilę, następnie cały czas miksując dodajemy partiami ubitą śmietanę.
- spęczniałą żelatynę podgrzewamy kilka sekund w kuchence mikrofalowej do momentu aż będzie płynnej konsystencji. Musimy uważać aby jej nie zagotować!,
- do płynnej żelatyny dodajemy łyżkę lub dwie masy serowej aby ją zahartować, mieszamy i przelewamy do masy, miksujemy aż składniki się połączą,
- gotową masę serową wylewamy do tortownicy, równo rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy do lodówki aby stężało.
- w międzyczasie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody i odstawaimy do wystudzenia
- gdy masa serowa stężeje wykładamy na niej owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Sernik wstawaimy na całą noc do lodówki i kroimy na drugi dzień.
Uwagi!:
- białą czekoladę można rozpuścić i dodać przestudzoną do ubitej śmietany tego dnia co robimy sernik, ja zrobiłam innym sposobem aby zminimalizować ryzyko zważenia się masy :).
- gdyby masa nam się zważyła lub zrobiły się grudki od żelatyny to się nie martwimy :). Czasem tak się zdaża. Wtedy go garnka wlewamy wodę, nastawaimy na gaz. Na garnek z wodą wstawaimy miskę z masą i mieszając podgrzewamy do momentu aż grudki żelatyny/tłuszczu się rozpuszą i powstanie jednolita masa. Uważamy jednak aby masy nie zagotować!. Gdy masa będzie jednolita od razu ściągamy miskę z garnka z wodą. Odstawaimy do wystudzenia. Gdy masa zacznie gęstnieć/tężeć wtedy wykładamy ją na spód ciasta.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Sernik z białą czekoladą jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl 😉 Polecam!
Czy można robić z mrozonymi owocami? Są mokre po rozmrozeniu,jest na to jakiś sposób?;)
Nie używałam do tego ciasta mrożonych owoców więc ciężko mi powiedzieć. Jeśli są mokre to spróbowałabym je dobrze odsączyć 🙂