Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą to pyszne i proste ciasto bez pieczenia. Kremowy, rozpływa się w ustach. Szybki w przygotowaniu, Idealny pod różne owoce w sezonie, świetnie sprawdzi się na różne okazje. Milośnicy serników i galaretek będą zachwyceni :).

[wp_ad_camp_5]

Składniki na ciasteczkowy spód:

  • 250 gram herbatników
  • 100-120 gram masła

Pozostałe składniki:

  • 1 kg sera sernikowego z wiaderka
  • 300-400 gram białej czekolady w zależności jak słodki chcemy mieć sernik, ja robiłam z 300 gram
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki żelatny
  • ulubione owoce, u mnie borówki
  • 2 galaretki

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • białą czekoladę wkruszamy do dużej miski. Śmietanę 30-36% przygrzewamy w rondelku. Gdy się zagotuje ściągamy z gazu i zalewamy czekoladę. Czekamy ok. 2 minuty a następnie dokładnie mieszamy aż czekolada się rozpuści i ładnie połączy się ze śmietaną tworząc jednolitą masę. Przykrywamy folią sporzywczą tak aby folia dotkneła śmietanę. Studzimy a następnie wstawaimy na całą noc do lodówki.
  • herbatniki rozdrabniamy w blenderze i przesypujemy do miski, następnie dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy, wysypujemy na dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy i ubijamy. Gotowy spód wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
  • wyciągamy z lodówki naszą miskę ze śmietaną i ubijamy na sztywno.
  • żelatynę przesypujemy do szklanki/miseczki, zalewamy 5-6 łyżkami zimnej wody, mieszamy i odstawiamy chwilę aż spęcznieje. 
  • Do miski przekładamy ser, miksujemy chwilę, następnie cały czas miksując dodajemy partiami ubitą śmietanę.
  • spęczniałą żelatynę podgrzewamy kilka sekund w kuchence mikrofalowej do momentu aż będzie płynnej konsystencji. Musimy uważać aby jej nie zagotować!,
  • do płynnej żelatyny dodajemy łyżkę lub dwie masy serowej aby ją zahartować, mieszamy i przelewamy do masy, miksujemy aż składniki się połączą,
  • gotową masę serową wylewamy do tortownicy, równo rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy do lodówki aby stężało.
  • w międzyczasie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody i odstawaimy do wystudzenia
  • gdy masa serowa stężeje wykładamy na niej owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Sernik wstawaimy na całą noc do lodówki i kroimy na drugi dzień.

Uwagi!:

  • białą czekoladę można rozpuścić i dodać przestudzoną do ubitej śmietany tego dnia co robimy sernik, ja zrobiłam innym sposobem aby zminimalizować ryzyko zważenia się masy :).
  • gdyby masa nam się zważyła lub zrobiły się grudki od żelatyny to się nie martwimy :). Czasem tak się zdaża. Wtedy go garnka wlewamy wodę, nastawaimy na gaz. Na garnek z wodą wstawaimy miskę z masą i mieszając podgrzewamy do momentu aż grudki żelatyny/tłuszczu się rozpuszą i powstanie jednolita masa. Uważamy jednak aby masy nie zagotować!. Gdy masa będzie jednolita od razu ściągamy miskę z garnka z wodą. Odstawaimy do wystudzenia. Gdy masa zacznie gęstnieć/tężeć wtedy wykładamy ją na spód ciasta.

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

Sernik z białą czekoladą jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl 😉 Polecam!

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

2 Comments on “Sernik z białą czekoladą”

    1. Nie używałam do tego ciasta mrożonych owoców więc ciężko mi powiedzieć. Jeśli są mokre to spróbowałabym je dobrze odsączyć 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *