Pieczone kotlety schabowe idealne na rodzinny obiad. Mięciutkie i soczyste, bardzo proste w przygotowaniu. Wyśmienicie smakują podane z ziemniakami i domową surówką. Na co dzień i od święta.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- plastry schabu, u mnie 8
- 1 cebula
- 1 pomidor
- 3 łyżki ketchupu
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18 lub 12%
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki musztardy, u mnie sarebskiej
- dwie garści tartego sera, u mnie gouda
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- plastry schabu rozbijamy z obu stron tłuczkiem tak jak na tradycyjne kotlety. Każdy plaster z obu stron posypujemy solą oraz pieprzem
- na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia nalewamy odrobine oleju/oliwy i rozprowadzamy ją równomiernie, ja użyłam silikonowego pędzelka. Następnie układamy plastry schabu,
- cebulę i pomidora kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy ketchup, majonez, śmietanę, musztardę i koncentrat. Całość dokładnie mieszamy aż powstanie jednolity sos,
- tak przygotowanym sosem/marynatą smarujemy każdy plasterek schabu, następnie posypujemy startym serem,
- gotowe danie wstawaimy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok, godzinę.
- upieczone kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
„Pieczone kotlety schabowe” jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl Polecam!
Bardzo ciekawa wersja schabowych, smakują o wiele lepiej niż oryginał! 🙂