Pieczone kotlety schabowe

Pieczone kotlety schabowe idealne na rodzinny obiad. Mięciutkie i soczyste, bardzo proste w przygotowaniu. Wyśmienicie smakują podane z ziemniakami i domową surówką. Na co dzień i od święta.

[wp_ad_camp_5]

Składniki:

  • plastry schabu, u mnie 8
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18 lub 12%
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki musztardy, u mnie sarebskiej
  • dwie garści tartego sera, u mnie gouda

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • plastry schabu rozbijamy z obu stron tłuczkiem tak jak na tradycyjne kotlety. Każdy plaster z obu stron posypujemy solą oraz pieprzem
  • na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia nalewamy odrobine oleju/oliwy i rozprowadzamy ją równomiernie, ja użyłam silikonowego pędzelka. Następnie układamy plastry schabu,
  • cebulę i pomidora kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy ketchup, majonez, śmietanę, musztardę i koncentrat. Całość dokładnie mieszamy aż powstanie jednolity sos,
  • tak przygotowanym sosem/marynatą smarujemy każdy plasterek schabu, następnie posypujemy startym serem,
  • gotowe danie wstawaimy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok, godzinę.
  • upieczone kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami.

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

„Pieczone kotlety schabowe” jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl  Polecam!

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

One Comment on “Pieczone kotlety schabowe”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *