Ciasto stracciatella zrobiłam na ostatnią imprezę. To był HIT :). Pyszne połączenie puszystego biszkoptu, śmietankowej masy i czekolady. Lekkie i kremowe. Idealne na co dzień jak i na specjalne okazje.
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka L
- 3/4 szklanki cukru, szklanka o pojemności 250 ml
- 1 cukier wanilinowy
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
Składniki na masę:
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 2-3 pełne łyżki cukru pudru
- 100 gram czekolady, u mnie mlecznej
- 4 łyżeczki żelatyny
Pozostałe składniki:
- 1 duże opakowanie biszkoptów ok 200 gram,
- ok 150 gram czekolady do polewy plus kilka łyżek mleka lub śmietanki.
- poncz do nasączenia biszkoptu i biszkoptów, ja użyłam naparu z kawy cappuccino o smaku śmietankowym
Przygotowanie:
- Upieczenie biszkoptu : białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, gdy piana będzie sztywna i lśniąca cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, następnie cały czas miksując wlewamy wodę. Dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy krótko tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelewamy do blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół), pieczemy ok 30 min do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- ostygnięty biszkopt wyciągamy z blaszki, odklejamy od papieru i ponownie umieszczamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, biszkopt nasączamy,
- czekoladę do masy drobno siekamy nożem,
- do dużej miski przelewamy dobrze schłodzoną śmietankę 30%, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno,
- w międzyczasie do szklanki wsypujemy żelatynę i zalewamy ją 1/3 szklanki zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do spęcznienia,
- gdy śmietana będzie ubita żelatynę podgrzewamy kilka sekund w kuchence mikrofalowej aby była płynna, musimy uważać aby jej nie zagotować,
- do rozpuszczonej żelatyny dodajmy łyżkę-dwie ubitej śmietany, mieszamy energicznie, wylewamy do śmietany i krótko miksujemy.
- do masy śmietanowej dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy dokładnie,
- Czekamy chwilkę aż masa zacznie tężeć, tężejącą masę wykładamy na nasączony biszkopt i równomiernie rozprowadzamy.
- biszkopty nasączamy w kawie i układamy na tężejącej masie lekko dociskając.
- czekoladę kruszymy do miski i zalewamy mlekiem lub śmietanką. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Mieszamy aż powstanie jedolita polewa. Przestygniętą polewę czekoladową rozprowadzamy przy pomocy łyżki na wierzchu ciasta.
- gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki
Zdjęcia
„Ciasto stracciatella” jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl Polecam!