Ciasto stracciatella

Ciasto stracciatella zrobiłam na ostatnią imprezę. To był HIT :). Pyszne połączenie puszystego biszkoptu, śmietankowej masy i czekolady. Lekkie i kremowe. Idealne na co dzień jak i na specjalne okazje.

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka L
  • 3/4 szklanki cukru, szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej

Składniki na masę:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2-3 pełne łyżki cukru pudru
  • 100 gram czekolady, u mnie mlecznej
  • 4 łyżeczki żelatyny

Pozostałe składniki:

  • 1 duże opakowanie biszkoptów ok 200 gram,
  • ok 150 gram czekolady do polewy plus kilka łyżek mleka lub śmietanki.
  • poncz do nasączenia biszkoptu i biszkoptów, ja użyłam naparu z kawy cappuccino o smaku śmietankowym

Przygotowanie:

  • Upieczenie biszkoptu : białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, gdy piana będzie sztywna i lśniąca cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, następnie cały czas miksując wlewamy wodę. Dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy krótko tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelewamy do blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół), pieczemy ok 30 min do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • ostygnięty biszkopt wyciągamy z blaszki, odklejamy od papieru i ponownie umieszczamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, biszkopt nasączamy,
  • czekoladę do masy drobno siekamy nożem,
  • do dużej miski przelewamy dobrze schłodzoną śmietankę 30%, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno,
  • w międzyczasie do szklanki wsypujemy żelatynę i zalewamy ją 1/3 szklanki zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do spęcznienia,
  • gdy śmietana będzie ubita żelatynę podgrzewamy kilka sekund w kuchence mikrofalowej aby była płynna, musimy uważać aby jej nie zagotować,
  • do rozpuszczonej żelatyny dodajmy łyżkę-dwie ubitej śmietany, mieszamy energicznie, wylewamy do śmietany i krótko miksujemy.
  • do masy śmietanowej dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy dokładnie,
  • Czekamy chwilkę aż masa zacznie tężeć, tężejącą masę wykładamy na nasączony biszkopt i równomiernie rozprowadzamy.
  • biszkopty nasączamy w kawie i układamy na tężejącej masie lekko dociskając.
  • czekoladę kruszymy do miski i zalewamy mlekiem lub śmietanką. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Mieszamy aż powstanie jedolita polewa. Przestygniętą polewę czekoladową rozprowadzamy przy pomocy łyżki na wierzchu ciasta.
  • gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki

Zdjęcia

„Ciasto stracciatella” jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl  Polecam!

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *