Ciasto pleśniak

Ciasto pleśniak, stary i sprawdzony przepis z zeszytu mamy. W moim domu mama piekła bardzo często, ja również lubię powracać do smaków dzieciństwa. Ciasto pleśniak to pyszne połączenie kruchego ciasta z kwaskowatym dżemem i delikatną pianką. Pychotka!.

Składniki na ciasto kruche:

  • 4,5 szklanki mąki pszennej, szklanka o pojemności 250 ml
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • 375 gram margaryny/masła
  • 1 łyżka kakao

Pozostałe składniki:

  • słoik dżemu porzeczkowego
  • 6 białek
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie:

  • przygotowanie ciasta: do miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier , proszek do pieczenia. Mieszamy suche składniki a następnie dodajemy żółtka, rozdrobnioną margarynę/masło i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej części dodajemy kakao i chwilę zagniatamy. Ciasta zawijamy w folię, jedno jasne ciasto wstawiamy do lodówki a pozostałe wkładamy do zamrażarki na ok 1-2 godziny.
  • ciasto z lodówki rozwałkowujemy na wielkość blaszki na stolnicy oprószonej mąką, następnie przekładamy do blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzamy i nakłuwamy widelcem, na ciasto wykładamy a następnie rozsmarowujemy dżem.
  • ciasto kakaowe wyciągamy z zamrażarki, ścieramy na tarce o dużych oczkach i wykładamy na warstwę z dżemem.
  •  białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Ubijamy białka do momentu aż piana będzie gęsta i lśniąca. Kolejno wsypujemy skrobię, mieszamy dokładnie do połączenia się składników delikatnie szpatułką.
  • tak przygotowaną pianę wykładamy i delikatnie rozprowadzamy po kakaowym cieście,
  • Wyciągamy z zamrażarki pozostałą jasną część kruchego ciasta które ścieramy na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozprowadzamy po wierzchu,
  • gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 1 godzinę aż ładnie się zrumieni, po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Ja ciasto włożyłam na noc do lodówki i kroiłam na drugi dzień.
  • przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem,

Zdjęcia

Przepis na ciasto pelśniak jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl  Polecam!

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *