Ciasto pleśniak, stary i sprawdzony przepis z zeszytu mamy. W moim domu mama piekła bardzo często, ja również lubię powracać do smaków dzieciństwa. Ciasto pleśniak to pyszne połączenie kruchego ciasta z kwaskowatym dżemem i delikatną pianką. Pychotka!.
Składniki na ciasto kruche:
- 4,5 szklanki mąki pszennej, szklanka o pojemności 250 ml
- 6 żółtek
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
- 375 gram margaryny/masła
- 1 łyżka kakao
Pozostałe składniki:
- słoik dżemu porzeczkowego
- 6 białek
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie:
- przygotowanie ciasta: do miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier , proszek do pieczenia. Mieszamy suche składniki a następnie dodajemy żółtka, rozdrobnioną margarynę/masło i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej części dodajemy kakao i chwilę zagniatamy. Ciasta zawijamy w folię, jedno jasne ciasto wstawiamy do lodówki a pozostałe wkładamy do zamrażarki na ok 1-2 godziny.
- ciasto z lodówki rozwałkowujemy na wielkość blaszki na stolnicy oprószonej mąką, następnie przekładamy do blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzamy i nakłuwamy widelcem, na ciasto wykładamy a następnie rozsmarowujemy dżem.
- ciasto kakaowe wyciągamy z zamrażarki, ścieramy na tarce o dużych oczkach i wykładamy na warstwę z dżemem.
- białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Ubijamy białka do momentu aż piana będzie gęsta i lśniąca. Kolejno wsypujemy skrobię, mieszamy dokładnie do połączenia się składników delikatnie szpatułką.
- tak przygotowaną pianę wykładamy i delikatnie rozprowadzamy po kakaowym cieście,
- Wyciągamy z zamrażarki pozostałą jasną część kruchego ciasta które ścieramy na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozprowadzamy po wierzchu,
- gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 1 godzinę aż ładnie się zrumieni, po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Ja ciasto włożyłam na noc do lodówki i kroiłam na drugi dzień.
- przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem,
Zdjęcia
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/11/313904791_629047068922889_1405350257817391091_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/11/313747638_1105605403425059_8119963538353161989_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/11/313787554_500916118603451_4128424317651079320_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/11/313866934_657248312709610_7398955658251645345_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/11/293612587_2089185961264767_807955533060903484_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/11/313980122_651908436534644_6170576284839273328_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![Ciasto pleśniak](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/11/313578633_683141589894791_5691243310391576977_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![Ciasto pleśniak](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/11/gg-1.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![Ciasto pleśniak](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/11/313529318_629895968869454_195159185307056498_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
Przepis na ciasto pelśniak jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl Polecam!