Pieczony schab ze śliwką

Pieczony schab ze śliwką, mięciutki i bardzo soczysty. Prosty w przygotowaniu. Wyśmienicie smakuje podany na ciepło jako danie obiadowe jak i na zimno jako przekąska do kanapki. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad lub Święta.

[wp_ad_camp_5]

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 200 gram suszonych śliwek
  • 20 gram miękkiego masła
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju/oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • opcjonalnie kilka plasterków słoniny i sznurek do mięsa

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • do miseczki przekładamy śliwki, mieszamy je dłońmi wcierając w nie masło,
  • w środku kawałka schabu robimy przy pomocy noża dziurę/tunel na wylot a następnie nadziewamy mięso śliwkami w maśle.
  • schab możemy obwiązać sznurkiem do mięsa dzięki temu po upieczeniu zachowa ładniejszy kształt,
  • do miseczki przeciskamy przez praskę obrane ząbki czosnku, dodajemy wszystkie przyprawy oraz olej. Dokładnie mieszamy.
  • Schab dokładnie nacieramy z wszystkich stron naszą marynatą, następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 2-3 godziny do zamarynowania,
  • Po tym czasie na wierzchu schabu ułożyłam plasterki słoniny, tak przygotowany schab wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni grzanie góra dół i pieczemy 10 minut, następnie obniżamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 50 minut. Schab pieczemy bez przykrycia,
  • w międzyczasie podczas pieczenia 2-3 krotnie podlewamy przy pomocy łyżki wierzch schabu wytrąconym podczas pieczenia sokiem,

Uwagi:

  • Ja swój kawałek schabu obłożyłam słoniną aby mięso było bardziej soczyste i smaczniejsze, nie jest to obowiązkowe, można po prostu częściej podlewać wierzch schabu sosem powstałym z pieczenia,
  • mój kawałek schabu ważył 1200 gram więc piekłam go 20 minut dłużej,
  • jeśli podajemy schab na ciepło do obiadu można do mięsa zrobić pyszny sos. Wystarczy do rondelka zlać cały wywar powstały z pieczenia, dodać łyżeczkę chrzanu lub musztardy, trochę mąki i zagotować. Ja w pośpiechu dodałam do gorącego sosu musztardę z lodówki i sos mi się oddzielił/zważył jednak oprócz aspektu wizualnego nie wpłynęło to na jego smak 🙂

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

Pieczony schab ze śliwką jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl  Polecam!

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *