Pieczony schab ze śliwką, mięciutki i bardzo soczysty. Prosty w przygotowaniu. Wyśmienicie smakuje podany na ciepło jako danie obiadowe jak i na zimno jako przekąska do kanapki. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad lub Święta.
Składniki:
- 1 kg schabu
- 200 gram suszonych śliwek
- 20 gram miękkiego masła
- 2 łyżeczki majeranku
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju/oliwy
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka oregano
- opcjonalnie kilka plasterków słoniny i sznurek do mięsa
Przygotowanie:
- do miseczki przekładamy śliwki, mieszamy je dłońmi wcierając w nie masło,
- w środku kawałka schabu robimy przy pomocy noża dziurę/tunel na wylot a następnie nadziewamy mięso śliwkami w maśle.
- schab możemy obwiązać sznurkiem do mięsa dzięki temu po upieczeniu zachowa ładniejszy kształt,
- do miseczki przeciskamy przez praskę obrane ząbki czosnku, dodajemy wszystkie przyprawy oraz olej. Dokładnie mieszamy.
- Schab dokładnie nacieramy z wszystkich stron naszą marynatą, następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 2-3 godziny do zamarynowania,
- Po tym czasie na wierzchu schabu ułożyłam plasterki słoniny, tak przygotowany schab wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni grzanie góra dół i pieczemy 10 minut, następnie obniżamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 50 minut. Schab pieczemy bez przykrycia,
- w międzyczasie podczas pieczenia 2-3 krotnie podlewamy przy pomocy łyżki wierzch schabu wytrąconym podczas pieczenia sokiem,
Uwagi:
- Ja swój kawałek schabu obłożyłam słoniną aby mięso było bardziej soczyste i smaczniejsze, nie jest to obowiązkowe, można po prostu częściej podlewać wierzch schabu sosem powstałym z pieczenia,
- mój kawałek schabu ważył 1200 gram więc piekłam go 20 minut dłużej,
- jeśli podajemy schab na ciepło do obiadu można do mięsa zrobić pyszny sos. Wystarczy do rondelka zlać cały wywar powstały z pieczenia, dodać łyżeczkę chrzanu lub musztardy, trochę mąki i zagotować. Ja w pośpiechu dodałam do gorącego sosu musztardę z lodówki i sos mi się oddzielił/zważył jednak oprócz aspektu wizualnego nie wpłynęło to na jego smak 🙂
Zdjęcia
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/11/316160349_1073443509996886_4236160385882197580_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/11/316083918_642858287582487_3609223193415032060_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/11/316249844_868846924251983_774926673933516734_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/11/315449006_526464049349885_8650451996332868832_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/11/316159239_898358411148064_106729662020712505_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/11/316225486_545934860228468_1483665165078705874_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/11/316456755_1368649610541129_2143650228089764713_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/11/313202978_647862220158352_167333084011138404_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/11/g-4.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/11/316375172_504295835057992_8014368670329680547_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/11/316405270_1101323187217588_4286291435410479976_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
Pieczony schab ze śliwką jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl Polecam!