Chłopski garnek to super propozycja na pyszny, syty i treściwy jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Bardzo prosty w przygotowaniu, aromatyczny, idealnie sprawdzi się o każdej porze roku. Duża porcja. Mojej rodzinie bardzo smakowało i każdy sięgał po dokładkę.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 500 gram ziemniaków po obraniu
- 300 gram dobrej kiełbasy
- 200 gram wędzonego boczku
- ok 400 gram białej kapusty, u mnie połowa mniejszej główki
- 1 większa czerwona papryka
- 2 średnie marchewki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
- 200 ml passaty pomidorowej
- olej/oliwa do smażenia
- przyprawy: 4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 pełne łyżki majeranku, 1 łyżka słodkiej papryki, można dać również ostrą jeśli lubimy. Sól oraz pieprz do smaku.
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- obrane, umyte ziemniaki kroimy w większą kostkę. Cebulę oraz paprykę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Obraną marchew kroimy w cienkie plasterki lub półplasterki. Kapustę drobno szatkujemy. Kiełbasę kroimy w plasterki, boczek w słupki lub w kostkę.
- W większym garnku na oliwie/oleju podsmażamy cebulkę wraz z czosnkiem, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim.
- Gdy cebulka ładnie się zeszkli dodajemy kiełbasę wraz z boczkiem. Całość mieszamy i smażymy kilka minut. Następnie dokładamy marchewkę, paprykę, kapustę oraz ziemniaki. Dokładnie mieszamy i smażymy kilka minut co jakiś czas mieszając.
- kolejno wlewamy bulion, dodajemy passate pomidorową oraz koncentrat. Mieszamy. Wsypujemy przyprawy: majeranek, słodką paprykę, trochę soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy.
- gotujemy pod przykryciem co jakiś czas mieszając do miękkości warzyw. Na koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku w razie potrzeby.
- gotowy chłopski garnek podajemy ze świeżym pieczywem.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Przepis na „Chłopski garnek” jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl Polecam!
Jednogarnkowa dobroć! <3 Podkradam przepis i będę eksperymentował w kuchni 🙂