Sernik dyniowy

Sernik dyniowy jest niezwykle kremowy i puszysty. Znalazłam zamrożoną pieczoną dynię i postanowiłam ją wykorzystać do ciasta. Wyszło przepyszne!. Bardzo aromatyczny, z pomarańczową nutą. Wyśmienity na każdą porę roku, w połączeniu z polewą z białej czekolady smakuje rewelacyjnie. Jeśli nie macie pomysłu co zrobić z dynią to polecam pomysł na ten sernik :).

[wp_ad_camp_5]

Składniki na spód:

  • 200 gram herbatników
  • 90 gram masła

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera sernikowego z wiaderka
  • 350 gram upieczonej dyni
  • 3 jajka L
  • 250 gram serka mascarpone
  • 1 szklanka cukru, szklanka o pojemności 250 ml
  • skórka otarta z jednej sparzonej pomarańczy
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • opcjonalnie kilka kropli olejku waniliowego

Składniki na polewę:

  • 100 gram białej czekolady
  • 4-5 łyżek mleka lub śmietanki kremówki

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • herbatniki rozdrabniamy w blenderze i przesypujemy do miski, następnie dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy, wysypujemy na dno tortownicy o średnicy 26 lub 28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy i ubijamy. Gotowy spód wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
  • wystudzoną, upieczoną dynię blendujemy na gładką pulpę. Ścieramy skórkę ze sparzonej pomarańczy.
  • do miski przekładamy ser twarogowy, mascarpone oraz cukier. Miksujemy do połączenia się składników.
  • Kolejno dodajemy po po jednym jajku cały czas miksując. Następnie dodajemy pulpę z dyni oraz skórkę z pomarańczy, miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy budyń oraz skrobię. Miksujemy krótko do połączenia się składników.
  • Na ciasteczkowy spód wykładamy i rozprowadzamy masę serową.
  • gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 1 godzinę 
  • Po upieczeniu ciasto zostawiamy w uchylonym piekarniku do przestudzenia.
  • ostudzone ciasto polewamy polewą. Ja swoje wstawiłam na całą noc do lodówki i kroiłam na drugi dzień.

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *