Sałatka balowa to ostatni imprezowy hit w moim domu. Idealna na kolację jak i przekąskę. Lekka, orzeźwiająca i chrupiąca. Pięknie się prezentuje. Jest bardzo prosta i dość szybka w przygotowaniu, z kilku składników. Idealna w sezonie wiosenno-letnim.
[wp_ad_camp_5]
Składniki na sałatkę:
- 1 duży mix sałat
- 1 owoc granatu
- 1 ser camembert
- 1 średniej wielkości podwójna pierś z kurczaka
- mała czerwona cebulka lub połowa średniej
- przyprawa do kurczaka, u mnie przyprawa do złocistego kurczaka
- olej/oliwa do smażenia
Składniki na sos:
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- szczypta soli i pieprzu
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- filety z kurczaka kroimy w mniejszą kostkę posypujemy przyprawą do kurczaka i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Następnie odstawiamy do wystudzenia.
- obieramy i wyskubujemy pestki z owocu granatu, obraną cebulkę kroimy w drobną kostkę. Ser camembert kroimy w kostkę.
- do miseczki/kubka dodajemy wszystkie składniki na sos i dokładnie mieszamy.
- do dużej miski wsypujemy mix sałat, dodajemy pozostałe składniki i sos. Dokładnie mieszamy i przekładamy do mniejszej miski.
- gotową sałatkę możemy lekko schłodzić w lodówce przed podaniem.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Sałatka balowa jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl Polecam!