Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą

Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą są przepyszne i bardzo chrupiące. Proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne do kawy/herbaty gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Z tej proporcji ciasta wychodzi 20 ciasteczek.

Składniki:

  • 150 gram płynnego masła orzechowego
  • 100 gram miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 200 gram mąki pszennej
  • 100 gram cukru
  • 1/2 tabliczki czekolady u mnie pół na pół mleczna z gorzką
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

  • Czekoladę siekamy nożem na mniejsze kawałeczki. Do miski przekładamy wszystkie składniki na ciasteczka i wyrabiamy w robocie lub ręcznie.
  • wyrobione ciasto dzielimy na 20 równych części. Z każdej części formujemy kulkę i układamy na blaszce od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia,
  • przy pomocy dna szklanki rozpłaszczamy ciasto,
  • tak przygotowane ciasteczka wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni grzanie góra dół i pieczemy ok 25-30 minut do momentu aż się zrumienią.
  • upieczone ciasteczka wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

Zdjęcia

Przepis na ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl  Polecam!

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

3 Comments on “Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą”

  1. Wyglądają niepozornie, ale w smaku na pewno są wyśmienite! A przy tym stanowią idealne połączenie z poranną kawą lub herbatą. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *