Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą są przepyszne i bardzo chrupiące. Proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne do kawy/herbaty gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Z tej proporcji ciasta wychodzi 20 ciasteczek.
Składniki:
- 150 gram płynnego masła orzechowego
- 100 gram miękkiego masła
- 1 jajko
- 200 gram mąki pszennej
- 100 gram cukru
- 1/2 tabliczki czekolady u mnie pół na pół mleczna z gorzką
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
- Czekoladę siekamy nożem na mniejsze kawałeczki. Do miski przekładamy wszystkie składniki na ciasteczka i wyrabiamy w robocie lub ręcznie.
- wyrobione ciasto dzielimy na 20 równych części. Z każdej części formujemy kulkę i układamy na blaszce od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia,
- przy pomocy dna szklanki rozpłaszczamy ciasto,
- tak przygotowane ciasteczka wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni grzanie góra dół i pieczemy ok 25-30 minut do momentu aż się zrumienią.
- upieczone ciasteczka wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Zdjęcia
Przepis na ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl Polecam!
Wyglądają niepozornie, ale w smaku na pewno są wyśmienite! A przy tym stanowią idealne połączenie z poranną kawą lub herbatą. 🙂
czy moze byc zwykle maslo orzechowe? plynne ciezko dostac
można spróbować 🙂