Ciasto żyrafa to bardzo proste w przygotowaniu ciasto ucierane/babkowe. Z podstawowych składników które często posiadamy w swoich domach. Efektownie się prezentuje i bardzo dobrze kroi. Ja swoje upiekłam w formie keksowej ale można również użyć tortownicy lub formy babkowej z kominem. Ciasto żyrafa wyśmienicie smakuje posypane cukrem pudrem lub polane ulubioną polewą.
[wp_ad_camp_5]
Składniki na ciasto białe:
- 5 białek z jaj L
- 150 gram mąki pszennej, ja użyłam tortowej
- 100 gram cukru
- 50 ml mleka
- 50 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na ciasto żółte:
- 5 żółtek
- 150 gram mąki pszennej
- 100 gram cukru
- 50 ml oleju
- 50 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kurkumy do podbicia koloru
- dodatkowo kakao do przesypywania warstw ciasta
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej,
- Przygotowanie ciasta białego: białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Następnie cały czas miksując pomału wlewamy olej oraz mleko. Na koniec wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki do połączenia się składników.
- Przygotowanie ciasta żółtego: żółtka wraz z cukrem miksujemy na puszystą masę. Do utartych żółtek cały czas miksując pomału wlewamy olej oraz mleko. Na koniec wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kurkumą. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki do połączenia się składników.
- Na spód formy keksowej, (ja użyłam 34×13 cm ale śmiało możemy użyć trochę większej )wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy i rozprowadzamy połowę ciasta żółtego. Następnie przy pomocy sitka przesiewamy na ciasto kakao tak aby cienką warstwą pokryło całe ciasto.
- Na kakao delikatnie wykładamy i rozprowadzamy równomiernie połowę ciasta białego. Również powtarzamy czynność z kakao. Na ciasto białe wykładamy pozostałe ciasto żółte i posypujemy kakao. Wykładamy i rozprowadzamy drugą połowę białego ciasta po wierzchu już nie sypiemy kakao.
- ciasto żyrafa wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170-180 stopni i pieczemy ok 45-50 minut do momentu suchego patyczka aż aż się ładnie zrumieni.
- po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia, przed podaniem oprószamy cukrem pudrem lub polewamy polewą.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia