Ciasto Mołdawianka

Ciasto Mołdawianka, to nazwa która funkcjonuje w mojej rodzinie. Przepis na nie dostałam od mojej cioci, która przyjaźni się z panią z Mołdawii :). Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, z kilku składników. Jest przepyszne, uzależniające i znika błyskawicznie 🙂

Składniki:

  • 2 i 1/2 opakowania ciasta francuskiego
  • 200 gram masła
  • 400 gram masy kajmakowej, mała puszka
  • 250 gram serka mascarpone
  • 1 jajko

Przygotowanie:

  • Ciasto francuskie rozwijamy i przekrawamy na pół. Każdą połówkę po kolei przekładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem, nakłuwamy widelcem, pieczemy aż się zrumieni i odstawiamy do wystudzenia. Potrzebujemy 5 blatów ciasta.
  • przygotowanie masy: składniki w temperaturze pokojowej. Miękkie masło ucieramy na puch, kolejno dodajemy po łyżce masy kajmakowej i serka mascarpone. Miksujemy do połączenia się składników.
  • Składanie ciasta: W blaszce lub na dużej desce kładziemy pierwszy spód wystudzonego ciasta i smarujemy go 1/4 częścią masy. Przykrywamy drugim blatem ciasta francuskiego i lekko dociskamy. Powtarzamy czynność dwukrotnie. Po przykryciu 4 blatu ciasta pozostałą masę rozsmarowujemy po wierzchu i bokach ciasta. Ostatni blat ciasta rozkruszamy w misce i obsypujemy wierch i boki lekko dociskając do masy.
  • gotowe ciasto wstawiamy na noc do lodówki i kroimy na drugi dzień

Zdjęcia


Przepis na „ciasto Mołdawianka” jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aDupaRosnie.pl  Polecam!

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *