Ciasto Caffe Latte

Ciasto Caffe latte to pyszne połączenie kawowego ciasta biszkoptowego i mleczno-maślanej masy. Idealne nie tylko dla kawowych smakoszy. Pięknie się prezentuje na talerzu i dobrze się kroi. Sprawdzi się o każdej porze roku. Proste i szybkie w przygotowaniu.

[wp_ad_camp_5]

Składniki na ciasto kawowe:

  • 3 duże jajka L
  • 3/4 szklanki cukru, szklanka o pojemności 250 ml
  • 1/2 szklanki zaparzonej kawy, idealnie sprawdzą się tutaj kawy smakowe
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę:

  • 1 litr mleka
  • 3 budynie śmietankowe
  • 200 gram masła
  • 2/3 szklanki cukru

Dodatkowo:

  • zaparzona kawa do nasączenia ciasta
  • kakao do posypania po wierzchu

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • Przygotowanie ciasta : Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. W większej misce mieszamy mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia. Jajka wraz z cukrem ubijamy do momentu aż podwoją swoją objętość. Kolejno cały czas miksując dodajemy olej i kawę. Na koniec wsypujemy mąkę raz z proszkiem i kakao.
  • gotowe ciasto przelewamy do tortownicy, ja użyłam o średnicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni grzanie góra-dół i pieczemy ok 35 min do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • wystudzone ciasto wyciągamy z tortownicy, odklejamy od papieru, przekrawamy na pół. Pierwszą połowę wraz z papierem do pieczenia umieszczamy ponownie w tortownicy. Nasączamy przestudzoną kawą.
  • przygotowanie masy budyniowej: w garnku zagotowujemy ok 750 ml mleka wraz z cukrem, w pozostałym mleku rozpuszczamy budynie. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę budyniową i zagotowujemy całość na małym gazie cały czas mieszając aby nie powstały grudki. Budyń gotujemy ok 1 minutę. Po tym czasie dodajemy rozdrobnione masło i mieszamy do jego rozpuszczenia aż powstanie jednolita masa.
  • połowę gorącej masy budyniowej wykładamy i rozprowadzamy po cieście. Przykrywamy drugim blatem ciasta lekko dociskając.
  • nasączamy kawą drugi blat ciasta i rozprowadzamy pozostałą masę.
  • ciasto zostawiamy do wystudzenia a następnie wkładamy na całą noc do lodówki.
  • przed podaniem oprószamy kakao

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

Przepis na ciasto o dźwięcznej nazwie „caffe latte” powstał przy współpracy ze sklepem internetowym „Coffeedesk” – https://www.coffeedesk.pl/ .

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *