Ciasto Caffe latte to pyszne połączenie kawowego ciasta biszkoptowego i mleczno-maślanej masy. Idealne nie tylko dla kawowych smakoszy. Pięknie się prezentuje na talerzu i dobrze się kroi. Sprawdzi się o każdej porze roku. Proste i szybkie w przygotowaniu.
[wp_ad_camp_5]
Składniki na ciasto kawowe:
- 3 duże jajka L
- 3/4 szklanki cukru, szklanka o pojemności 250 ml
- 1/2 szklanki zaparzonej kawy, idealnie sprawdzą się tutaj kawy smakowe
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki oleju
- 1 płaska łyżka kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
- 1 litr mleka
- 3 budynie śmietankowe
- 200 gram masła
- 2/3 szklanki cukru
Dodatkowo:
- zaparzona kawa do nasączenia ciasta
- kakao do posypania po wierzchu
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Przygotowanie ciasta : Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. W większej misce mieszamy mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia. Jajka wraz z cukrem ubijamy do momentu aż podwoją swoją objętość. Kolejno cały czas miksując dodajemy olej i kawę. Na koniec wsypujemy mąkę raz z proszkiem i kakao.
- gotowe ciasto przelewamy do tortownicy, ja użyłam o średnicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni grzanie góra-dół i pieczemy ok 35 min do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
- wystudzone ciasto wyciągamy z tortownicy, odklejamy od papieru, przekrawamy na pół. Pierwszą połowę wraz z papierem do pieczenia umieszczamy ponownie w tortownicy. Nasączamy przestudzoną kawą.
- przygotowanie masy budyniowej: w garnku zagotowujemy ok 750 ml mleka wraz z cukrem, w pozostałym mleku rozpuszczamy budynie. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę budyniową i zagotowujemy całość na małym gazie cały czas mieszając aby nie powstały grudki. Budyń gotujemy ok 1 minutę. Po tym czasie dodajemy rozdrobnione masło i mieszamy do jego rozpuszczenia aż powstanie jednolita masa.
- połowę gorącej masy budyniowej wykładamy i rozprowadzamy po cieście. Przykrywamy drugim blatem ciasta lekko dociskając.
- nasączamy kawą drugi blat ciasta i rozprowadzamy pozostałą masę.
- ciasto zostawiamy do wystudzenia a następnie wkładamy na całą noc do lodówki.
- przed podaniem oprószamy kakao
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Przepis na ciasto o dźwięcznej nazwie „caffe latte” powstał przy współpracy ze sklepem internetowym „Coffeedesk” – https://www.coffeedesk.pl/ .