Pyszna, ekspresowa Odwrócona rolada z truskawkami bez pieczenia. Bardzo prosta w przygotowaniu, efektownie wygląda i dobrze się kroi. Wystarczy kilka składników i mamy fantastyczny deser bez pieczenia.
Składniki:
- truskawki, najlepiej sprawdzą się takie większe
- 2 opakowania podłużnych biszkoptów
- 330-400 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 gram serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
- trochę mleka
- opcjonalnie 1 śmietanfix
Przygotowanie:
- truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, odsączamy na ręczniku papierowym i kroimy w plasterki,
- plasterki truskawek układamy na arkuszu papieru do pieczenia w formie prostokąta na długość 3 biszkoptów,
- Następnie każdy biszkopt na chwilę zanurzamy w mleku i układamy na truskawkach,
- do miski wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę, mascarpone oraz cukier pudrem ze śmietanfixem. Dokładnie ubijamy aż powstanie gęsta masa.
- masę śmietanową delikatnie wykładamy i równomiernie rozprowadzamy po biszkoptach,
- następnie przy pomocy papieru do pieczenia delikatnie zwijamy naszą roladę. Szczelnie owijamy papierem i wstawiamy na kilka godzin do lodówki do schłodzenia,
- przed podaniem delikatnie odwijamy papier i kroimy na plastry.
Zdjęcia
Odwrócona rolada z truskawkami bez pieczenia jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl Polecam!