Ciasto Dyniowe z kremem kawowym jest puszyste, lekkie i wilgotne. Po prostu przepyszne. Z lekko korzenną nutą. Idealne na poobiedni deser, na co dzień i od święta. Masa kawowa jest obłędna. Wyśmienicie smakuje w sezonie jesienno-zimowym kiedy jest czas na dynię. Niewątpliwym ułatwieniem jest fakt że nie trzeba piec dyni co skraca czas jego przygotowania. Serdecznie polecam :).
Składniki na ciasto dyniowe:
- 4 duże jajka L lub 5 małych M
- 2 bez czubka szklanki drobno startej dyni na drobnych oczkach tarki , szklanka o pojemności 250 ml
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na krem :
- 100 gram miękkiego masła
- 50 gram cukru pudru
- 250 serka kremowego śmietankowego
- 2 łyżki mocnej zaparzonej kawy, u mnie rozpuszczalnej
Przygotowanie:
- Przygotowanie ciasta: obraną dynię ścieramy na drobnych oczkach tarki. Jajka wyciągamy wcześniej z lodówki aby miały temperaturę pokojową.
- jajka wraz z cukrem ubijamy na puszystą masę. Cały czas miksując stopniowo wlewamy olej. Kolejno wsypujemy mąkę wraz z proszkiem, sodą i cynamonem. Na koniec dodajemy startą dynię i miksujemy do połączenia się składników.
- ciasto przelewamy do blaszki, ja użyłam tortownicy o średnicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni grzanie góra-dół i pieczemy ok 50 minut do suchego patyczka.
- po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Wystudzone ciasto wyciągamy z blaszki, odklejamy od papieru do pieczenia i umieszczamy ponownie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przygotowanie masy: masło i serek wyciągamy wcześniej z lodówki aby miało temperaturę pokojową. Masę można mieszać rózgą lub mikserem. Miękkie masło ucieramy cukrem pudrem, następnie dodajemy po łyżce serka. Mieszamy aż powstanie jednolita masa, na koniec dodajemy 2 łyżki wystudzonego naparu kawowego i mieszamy.
- gotową masę rozsmarowujemy po wystudzonym cieście, po wierzchu oprószamy kakao lub startą czekoladą.
Zdjęcia






