Pizza drożdżowa rodem z PRL na grubym, puszystym cieście. Z iście Polskimi dodatkami, z pysznym domowym sosem pomidorowym. Taką właśnie pizzę z blachy pamiętam ze swojego dzieciństwa którą piekła moja mama. Mi najbardziej smakuje kiedy spód jest podpieczony, chrupiący i taką sama serwuje. Dodatki możemy zmieniać wedle swojego uznania dodając jeszcze np. pieczarki. Polecam 🙂
[wp_ad_camp_5]
Składniki na ciasto:
- 500 gram mąki pszennej
- 50 gram świeżych drożdży
- 300 ml ciepłego mleka
- 50 ml oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Składniki na sos:
- 2 ząbki czosnku
- 350 gram passaty pomidorowej
- oliwa z oliwek lub olej
- przyprawy, sól, cukier, pieprz, bazylia, odrobina octu
Pozostałe składniki:
- 250 gram sera żółtego gouda lub edamski
- laska dobrej kiełbasy
- 1 średnia cebula
- kilka kawałków konserwowej papryki
- 3-4 ogórki konserwowe
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Przygotowanie rozczynu: Do mniejszej miski wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i zalewamy połową ciepłego ( nie gorącego!) mleka. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10 minut aż drożdże zaczną pracować.
- Przygotowanie ciasta: Do dużej miski dodajemy mąkę, olej, sól, rozczyn i pozostałe ciepłe mleko. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie miękkie i elastyczne. Ciasto możemy wyrabiać ręcznie lub w robocie, ja wyrabiałam przy użyciu robota. ( Gdyby ciasto zbyt mocno się kleiło to można podsypać troszkę mąki do uzyskania odpowiedniej konsystencji).
- Wyrobione ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Przygotowanie sosu pomidorowego: Do rondelka wlewamy trochę oliwy z oliwek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy mieszając aby czosnek się nie przypalił. Wlewamy passatę, mieszamy, zagotowujemy, doprawiamy do smaku i odstawiamy do przestudzenia,
- Przygotowanie składników: Kiełbasę kroimy w plasterki, cebulę w półplasterki. Na patelni na odrobinie smalcu bądź oleju przesmażamy chwilę kiełbasę wraz z cebulką co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do przestudzenia.
- Dobrze odsączoną paprykę i ogórki pokroiłam w cienkie paseczki, ( ja ze swojej papryki ściągnęłam skórkę).
- Gdy ciasto na pizzę wyrośnie, wyciągamy je natłuszczonymi dłońmi i kładziemy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Natłuszczonymi dłońmi rozprowadzamy ciasto po blaszce.
- Na ciasto wykładamy i równomiernie rozprowadzamy przestudzony sos pomidorowy, posypujemy startym na grubych oczkach serem i układamy dodatki,
- gotową pizzę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni grzanie góra-dół i pieczemy ok 30 minut do momentu aż ładnie się zapiecze.
- Pizza drożdżowa rodem z PRL najlepiej smakuje podana z ketchupem lub domowym sosem czosnkowym.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Przepis na „Pizza drożdżowa rodem z PRL” jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl Polecam!
Ale to musi być mega sycące 🙂