Horodyskie ciasteczka ze śliwką to przepyszne twarogowe ciasteczka bez jajek. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, z podstawowych składników które często mamy w swoim domu. Śliwki możemy zastąpić cząstkami jabłek, w obu wersjach smakują wyśmienicie. Znikną z talerza w mgnieniu oka :).
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej, odmierzane szklanką o pojemności 250 ml,
- 200 gram twarogu półtłustego
- 200 gram margaryny lub masła
- 2 łyżki cukru
- opcjonalnie kilka kropli ulubionego olejku, u mnie pomarańczowego
- śliwki, ok 13 dużych
- cynamon
- cukier puder do obtoczenia ciasteczek
Przygotowanie:
- Mąkę wraz z masłem lub margaryną, twarogiem oraz cukrem zagniatamy tak aby powstało miękkie ciasto, można ręcznie lub robotem. Jeśli Twaróg ma rzadszą konsystencje trzeba podsypać więcej mąki. Mój Twaróg był dość suchy więc 2 szklanki mąki wystarczyły.
- Zagniecione ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok 30 min aby odpoczęło.
- w międzyczasie umyte śliwki kroimy wzdłuż na ćwiartki lub ósemki w zależności od ich wielkości, ja kroiłam w ósemki.
- Przekładamy do miski, oprószamy cynamonem i mieszamy,
- Ciasto dzielimy na dwie części, każdą część dość cienko rozwałkowujemy na stolnicy/blacie oprószonym mąką.
- W cieście przy pomocy szklanki wykrawamy koła, na środku kółka układamy śliwkę, ciasto składamy na pół lekko zlepiając brzegi w kącikach.
- ciasteczka układamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, z tej proporcji ciasta wyszło mi 2 blachy ciasteczek,
- Ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy ok 15-20 min do momentu aż ładnie się zrumienią,
- po upieczeniu ciasteczka zdejmujemy z blachy i jeszcze gorące obtaczamy w cukrze pudrze ,
- Horodyskie ciasteczka ze śliwką najlepiej smakują jeszcze cieplutkie 🙂
Zdjęcia