Ciasto Makowy Dziad jest wilgotne i puszyste. Przepis na to ciasto znalazłam w starym poradniku domowym przeglądając zeszyty z przepisami mojej teściowej. Miłośnicy ciast z makiem będą zachwyceni. Ciasto Makowy Dziad jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Z pewnością może zastąpić nawet tradycyjnego makowca na świątecznym stole.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 200 gram margaryny lub masła
- 200 gram cukru
- 500 gram mąki pszennej
- 6 jajek
- 300 gram gotowej masy makowej
- 50 gram rodzynek
- 1/2 szklanki mleka, szklanka o pojemności 250 ml
- 1 łyżka (nie łyżeczka!) proszku do pieczenia
- do dekoracji cukier puder, lukier lub polewa czekoladowa, u mnie polewa czekoladowa plus dwie garście suszonej żurawiny
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
- miękką margarynę/masło ucieramy z cukrem na puch, kolejno cały czas miksując dodajemy po jednym jajku.
- miksując wlewamy mleko i dodajemy masę makową oraz rodzynki (jeśli mamy duże rodzynki możemy przesiekać je nożem).
- Na koniec dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, krótko miksujemy do połączenia się składników. ( Ciasto wyjdzie bardzo gęste i takie powinno być).
- gotowe ciasto przekładamy do dużej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam formy o wymiarach 34×13 cm. Wyrównujemy łyżką.
- ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, granie góra-dół i pieczemy ok 60 minut do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu wyciągamy ciasto z blaszki i dekorujemy wg uznania. Mój Makowy Dziad został oblany polewą czekoladową i posypany posiekaną żurawiną.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia