Ciasto Makowy Dziad

Ciasto Makowy Dziad jest wilgotne i puszyste. Przepis na to ciasto znalazłam w starym poradniku domowym przeglądając zeszyty z przepisami mojej teściowej. Miłośnicy ciast z makiem będą zachwyceni. Ciasto Makowy Dziad jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Z pewnością może zastąpić nawet tradycyjnego makowca na świątecznym stole.

Składniki:

  • 200 gram margaryny lub masła
  • 200 gram cukru
  • 500 gram mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 300 gram gotowej masy makowej
  • 50 gram rodzynek
  • 1/2 szklanki mleka, szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka (nie łyżeczka!) proszku do pieczenia
  • do dekoracji cukier puder, lukier lub polewa czekoladowa, u mnie polewa czekoladowa plus dwie garście suszonej żurawiny

Przygotowanie:

  • wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
  • miękką margarynę/masło ucieramy z cukrem na puch, kolejno cały czas miksując dodajemy po jednym jajku.
  • miksując wlewamy mleko i dodajemy masę makową oraz rodzynki (jeśli mamy duże rodzynki możemy przesiekać je nożem).
  • Na koniec dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, krótko miksujemy do połączenia się składników. ( Ciasto wyjdzie bardzo gęste i takie powinno być).
  • gotowe ciasto przekładamy do dużej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.  Ja użyłam formy o wymiarach 34×13 cm. Wyrównujemy łyżką.
  • ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, granie góra-dół i pieczemy ok 60 minut do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu wyciągamy ciasto z blaszki i dekorujemy wg uznania. Mój Makowy Dziad został oblany polewą czekoladową i posypany posiekaną żurawiną.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *