Domowe Zapiekanki Gyros to pyszna propozycja na ciepłą przekąskę, kolację lub szybki obiad. Najlepiej smakują z sosem czosnkowym lub ketchupem. Pychotka. Proste i szybkie w przygotowaniu. Ciepły posiłek na szybko, to lubię najbardziej 🙂
Składniki:
- Bagietki lub zwykłe bułki pszenne
- 1 duży pojedynczy filet z kurczaka
- przyprawa gyros
- olej do smażenia
- pół czerwonej papryki
- 3-4 ogórki konserwowe
- 1 mała czerwona cebulka, jeśli lubimy
- ser żółty w kawałku, najlepiej gouda
- masło do posmarowania pieczywa
- u mnie do dekoracji trochę szczypiorku
Przygotowanie:
- Filet z kurczaka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy przyprawą gyros, smażymy i odstawiamy do przestudzenia,
- paprykę i ogórka kroimy w drobną kostkę. Dodajemy przestudzonego kurczaka i mieszamy. Ser ścieramy na tarce, u mnie na drobnych oczkach ale może być i na większych.
- Bułki Przekrawamy na pół, smarujemy masłem, układamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy trochę sera. Równomiernie po zapiekankach rozprowadzamy farsz i posypujemy pozostałym serem.
- Zapiekanki Gyros wstawiamy do nagrzanego piekarnika, grzanie góra-dół i pieczy do momentu aż ser się ładnie rozpuści i całość zapiecze.
- gotowe zapiekanki podajemy z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Zdjęcia





