Pieczone udka z kurczaka po Kujawsku są bardzo mięciutkie i soczyste. Z wspaniałą przypieczoną skórką. Danie bardzo proste w przygotowaniu, z podstawowych składników które mamy przeważnie w domu. Jeśli szukasz nowego pomysłu na pieczone udka, ten będzie znakomity :). Pieczone udka z kurczaka po Kujawsku najlepiej smakują podane z ugotowanymi ziemniakami i domową surówką.
Składniki:
- udka z kurczaka u mnie 8 sztuk
 - przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
 - 4 łyżki ketchupu, ja użyłam pikantnego
 - 3 łyżki majonezu
 - 1 łyżka musztardy, u mnie sarebska
 - 3 ząbki czosnku
 - bułka tarta
 
Przygotowanie:
- Udka z kurczaka przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką.
 - W misce mieszamy ketchup z majonezem, musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
 - przyprawione udka zanurzamy w marynacie tak aby każdy kawałek był dobrze pokryty. Mięso zostawiamy na ok godzinę.
 - Po tym czasie udka wykładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Każde udko posypujemy bułką tartą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni grzanie (góra-dół).
 - Udka pieczemy ok 60-90 minut w zależności od ich wielkości.
 - Pieczone udka z kurczaka po Kujawsku podajemy z ulubionymi dodatkami.
 
Zdjęcia








