Warstwowa Sałatka z kurczakiem i żurawiną jest Przepyszna!. Szybka i prosta w przygotowaniu. Idealna jako imprezowa przekąska, kolacja lub lunch do pracy. Z wyśmienitym sosem. Najlepiej smakuje z grillowanym pieczywem, u mnie podana z bagietkami czosnkowymi. To zdecydowanie jedna z lepszych sałatek jakie ostatnio robiłam. Polecam serdecznie :).
Składniki:
- 1 mała główka sałaty lodowej
- średniej wielkości podwójna pierś z kurczaka
- opakowanie sera sałatkowego typu feta 270 gram
- 2 pełne garście suszonej żurawiny
- 2 pełne garście płatków migałów
- ulubiona przyprawa do kurczaka, u mnie przyprawa do złocistego kurczaka
- olej do smażenia.
- do sosu: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 1 płaska łyżka musztardy, 1 ząbek czosnku, sól oraz pieprz do smaku, łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
- filet z kurczaka kroimy w drobniejszą kostkę, oprószamy przyprawą i smażymy. Po usmażeniu odstawiamy do przestudzenia,
- płatki migdałów prażymy na suchej patelni i przekładamy do miseczki,
- sałatę lodową kroimy/ rwiemy na mniejsze kawałki. Ser sałatkowy kroimy w kostkę.
- Do miseczki przekładamy wszystkie składniki na sos i mieszamy do powstania jednolitej konsystencji.
- Na dno miski wykładamy połowę sałaty, polewamy połową sosu. Następnie układamy połowę kurczaka, sera, żurawiny i migdałów.
- Układamy pozostałą połowę sałaty, sosu, kurczaka, sera, żurawiny. Po wierzchu posypujemy pozostałymi migdałami.
- Sałatkę możemy podawać od razu lub schłodzić ok godzinę przed podaniem.
- Sałatka z kurczakiem i żurawiną najlepiej smakuje podana w towarzystwie czosnkowych grzanek.
Zdjęcia
Ta sałatka brzmi pysznie! Uwielbiam połączenie kurczaka z żurawiną, a dodatek orzechów musi dodać jej świetnej chrupkości. Z pewnością spróbuję tego przepisu na najbliższą kolację. Dziękuję 🙂