Rolada waflowa z galaretką i bakaliami to pyszny i prosty w przygotowaniu deser bez pieczenia. Idealny na różnego rodzaju rodzinne uroczystości czy święta. Z kilku podstawowych składników. Szybka w przygotowaniu. Ja do swojej rolady dodałam suszoną żurawinę ale śmiało możemy użyć innych suszonych owoców np. rodzynek lub pokrojone suszone morele. Rolada waflowa z galaretką i bakaliami to stary przepis który nie jednego zaskoczy swoim smakiem.
Składniki:
- 5 listków wafli
- 2 galaretki truskawkowe
- 250 gram masła
- 2 pełne łyżki kakao
- 1 szklanka cukru, szklanka o pojemności 250 ml
- 2 garści suszonych owoców, u mnie żurawina
- Opakowanie maślanych herbatników 250 gram
Przygotowanie:
- Na wilgotną ściereczkę układamy dwa płaty wafla i przykrywamy drugą wilgotną ścierką. Odkładamy do czasu aż wafle lekko zmiękną.
- W międzyczasie galaretki rozpuszczamy w dwóch niepełnych szklankach gorącej wody i odstawiamy do przestudzenia.
- pozostałe płaty wafli i herbatniki rozkruszamy na dość drobno i przekładamy do dużej miski. Dodajemy 2 garści suszonych owoców.
- do rondelka dodajemy masło, kakao oraz cukier. gotujemy, cały czas mieszając do momentu aż masło się rozpuści i powstanie jednolita polewa. Ściągamy z gazu.
- do miski z pokruszonymi ciastkami i bakaliami wlewamy galaretkę oraz polewę. Dokładnie mieszamy aż wszystko się z sobą połączy. Odstawiamy do momentu gdy masa będzie tężeć, co jakiś czas mieszając.
- na folię aluminiową lub spożywczą układamy dwa płaty wafla obok siebie. Na wafle wykładamy jeszcze ciepłą ale już tężejącą masę. Równomiernie rozprowadzamy po całości wafla zostawiając trochę miejsca przy samych brzegach.
- pomału zaczynamy zwijać wafla tworząc roladę. Jeśli masa zacznie nam wychodzić bokami, dociskamy ją do środka nożem lub szpatułką.
- Zwiniętą roladę szczelnie owijamy z każdej strony folią spożywczą nadając jej kształt. Delikatnie wstawiamy do lodówki i chłodzimy całą noc aż dobrze stężeje.
- Na drugi dzień kroimy i podajemy. Rolada waflowa z galaretką i bakaliami smakuje wyśmienicie.
Zdjęcia