Rolada z mięsa mielonego wyśmienita zarówno na rodzinny obiad lub po wystudzeniu jako pyszna pieczeń na kanapki. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Ja podaje ją najczęściej jako danie obiadowe. Obowiązkowo z domowym sosem musztardowym lub chrzanowym. W towarzystwie tłuczonych ziemniaków i ulubionej surówki. Rolada z mięsa mielonego jest przepyszna!
Składniki:
- 800 gram mięsa mielonego, u mnie łopatka wieprzowa
- 2 większe ząbki czosnku
- 2 średnie jajka
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, suszony majeranek
- 2 pełne łyżki bułki tartej
- 6-7 plasterków żółtego sera u mnie gouda
- kilka ogórków konserowowych
- kilka płatów marynowanej papryki, ja swoją obrałam ze skórki
Przygotowanie:
- paprykę obrałam ze skórki a ogórki pokroiłam na cieńsze plasterki.
- do miski przekładamy mięso mielone. Wbijamy jajka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypujemy bułkę tartą oraz przyprawy. Mięso wyrabiamy dłońmi jak na tradycyjne kotlety mielone.
- Na stole rozkładamy arkusz papieru do pieczenia. Wykładamy mięso mielone i dłońmi rozprowadzamy tworząc równy kwadrat na szerokość blaszki w której będziemy piec. Ja użyłam keksówki o wymiarach 34×13 cm.
- na mięso wykładamy ser i dodatki. Równomiernie rozprowadzamy.
- Zaczynamy zwijać w roladę przy pomocy papieru do pieczenia. Dokładnie owijamy papierem podwijając go pod boki tak aby zachować kształt i zabezpieczyć boki przed wypłynięciem sera.
- zawiniętą roladę układamy w blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni grzanie góra-dół. Pieczemy 1 godzinę.
- po tym czasie wyciągamy z piekarnika. Rolada z mięsa mielonego jest gotowa. Jeśli podajemy ją na obiad kroimy i podajemy z sosem i ulubionymi dodatkami.
- jeśli chcemy pyszną wędlinę to zostawiamy do wystudzenia, następnie wstawiamy do lodówki i kroimy na drugi dzień.
Zdjęcia