Pączki Jogurtowe łyżką kładzione

Pączki Jogurtowe łyżką kładzione, u mnie w domu nazywane ” sękaczami” z racji chrupiących sęków :). Mięciutkie w środku, z chrupiącą skórką. Proste i szybkie w przygotowaniu. Duża porcja pysznych, domowych pączków. Wyśmienity deser nie tylko w okresie karnawału :). Pączki Jogurtowe łyżką kładzione zasmakują wszystkim łasuchom!. Wyjdą każdemu!

Składniki:

  • 4 pełne szklanki mąki pszennej, szklanka o pojemności 250 ml
  • 500 gramów gęstego jogurtu naturalnego, typu greckiego
  • 6 średnich jajek rozmiar M
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru plus cukier puder do obtoczenia pączków
  • 1 litr oleju rzepakowego do smażenia, ja dałam ok 1200 ml

Przygotowanie:

  • Jajka i jogurt wyciągamy wcześniej z lodówki aby były w temperaturze pokojowej.
  • do miski wsypujemy mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Mieszamy, wbijamy jajka i dodajemy jogurt. Całość dokładnie mieszamy łyżką do połączenia się wszystkich składników. Gotowe ciasto odstawiamy na ok 30 minut.
  • w międzyczasie w garnku lub w głębokiej patelni nagrzewamy olej.
  • Jedną łyżką nabieramy porcję ciasta a drugą ściągamy na gorący olej. Pączuszki smażymy partiami na średnim ogniu kilka minut co jakiś czas delikatnie obracając do momentu aż się zezłocą.
  • Usmażone pączki wyciągamy łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby osączyć je z tłuszczu.
  • usmażone jeszcze ciepłe pączuszki obtaczamy w cukrze pudrze.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *