Pączki Jogurtowe łyżką kładzione, u mnie w domu nazywane ” sękaczami” z racji chrupiących sęków :). Mięciutkie w środku, z chrupiącą skórką. Proste i szybkie w przygotowaniu. Duża porcja pysznych, domowych pączków. Wyśmienity deser nie tylko w okresie karnawału :). Pączki Jogurtowe łyżką kładzione zasmakują wszystkim łasuchom!. Wyjdą każdemu!
Składniki:
- 4 pełne szklanki mąki pszennej, szklanka o pojemności 250 ml
- 500 gramów gęstego jogurtu naturalnego, typu greckiego
- 6 średnich jajek rozmiar M
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru plus cukier puder do obtoczenia pączków
- 1 litr oleju rzepakowego do smażenia, ja dałam ok 1200 ml
Przygotowanie:
- Jajka i jogurt wyciągamy wcześniej z lodówki aby były w temperaturze pokojowej.
- do miski wsypujemy mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Mieszamy, wbijamy jajka i dodajemy jogurt. Całość dokładnie mieszamy łyżką do połączenia się wszystkich składników. Gotowe ciasto odstawiamy na ok 30 minut.
- w międzyczasie w garnku lub w głębokiej patelni nagrzewamy olej.
- Jedną łyżką nabieramy porcję ciasta a drugą ściągamy na gorący olej. Pączuszki smażymy partiami na średnim ogniu kilka minut co jakiś czas delikatnie obracając do momentu aż się zezłocą.
- Usmażone pączki wyciągamy łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby osączyć je z tłuszczu.
- usmażone jeszcze ciepłe pączuszki obtaczamy w cukrze pudrze.
Zdjęcia





