Ciasto Słonecznikowiec to jedno z najlepszych ciast które ostatnimi czasy robiłam/piekłam. Jest to przepyszne ciasto biszkoptowe przełożone masą budyniowo-kajmakową z dodatkiem chrupiącego karmelizowanego słonecznika. Niebo w gębie! Polecam wszystkim łasuchom. Ciasto Słonecznikowiec jest dość proste w przygotowaniu i zapewniam że zrobi wrażenie na każdej imprezie.
Składniki na ciasto biszkoptowe:
- 6 dużych jajek L
- 1 szklanka cukru ( szklanka o pojemności 250 ml)
- 6 łyżek oleju
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 bez czubka łyżki kakao
Składniki na masę:
- 3 szklanki mleka
- 2 budynie bez cukru śmietankowe lub waniliowe każdy o pojemności 40 gramów, łącznie 80 gramów
- duża puszka masy kajmakowej 510 gramów
- 250 gramów masła
- 3/4 przygotowanej posypki słonecznikowej
Składniki na słonecznikową posypkę:
- 300 gramów ziaren łuskanego słonecznika
- 100 gramów masła
- 4 łyżki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka miodu
Dodatkowo:
- ulubiony poncz do nasączenia ciasta, u mnie napój kawowy typu cappuccino
Przygotowanie:
- Przygotowanie budyniu: Mleko przelewamy do garnka/rondla, wsypujemy proszek budyniowy. Mieszamy do rozpuszczenia i nastawiamy na gaz. Mieszając zagotowujemy gęsty budyń. Ugotowany budyń ściągamy z gazu, przykrywamy folią spożywczą na 'dotyk” i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Budyniu nie słodzimy, ponieważ do masy dodajemy kajmak i ciasto będzie za słodkie.
- Przygotowanie Słonecznikowej posypki: Na patelnie przekładamy masło, mleko, miód i cukier. Podgrzewamy i mieszamy do momentu aż się cukier rozpuści. Wsypujemy słonecznik, mieszamy i smażymy na małym ogniu kilka minut do momentu aż słonecznik ładnie się zrumieni. Uważamy aby się nie przypalił. Ściągamy z gazu i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
- upieczenie biszkoptu: białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, gdy piana będzie sztywna i lśniąca cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, następnie cały czas miksując wlewamy olej. Dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy krótko tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelewamy do blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół), pieczemy ok 30 min do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Ostygnięty biszkopt wyciągamy z blaszki, przekrawamy na pół. Jedną połowę biszkoptu wkładamy ponownie do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, nasączamy.
- Wystudzony słonecznik łamiemy na mniejsze kawałki ( będzie bardzo twardy), przekładamy do robota/blendera i rozdrabniamy.
- Przygotowanie masy: miękkie masło miksujemy na puch, kolejno cały czas miksując dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Następnie dodajemy po łyżce masy kajmakowej i miksujemy krótko do połączenia się składników. Na koniec wsypujemy 3/4 rozdrobnionego słonecznika i mieszamy przy użyciu szpatułki.
- Składanie ciasta: 3/4 gotowej masy wykładamy i równo rozprowadzamy po spodzie ciasta następnie przykrywamy drugim blatem ciasta lekko dociskając, nasączamy i po wierzchu rozsmarowujemy pozostałą masę.
- ciasto posypujemy z wierzchu pozostałym rozdrobnionym słonecznikiem lekko dociskając go do masy.
- Gotowe ciasto Słonecznikowiec wstawiamy na całą noc do lodówki i kroimy na drugi dzień.
Zdjęcia














