Zapiekany Schab pod pierzynką to świetny pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Zarówno na co dzień jak i okazjonalnie czy świątecznie. Prosty i dość szybki w przygotowaniu. Świetna odmiana od tradycyjnego kotleta schabowego. Zapiekany Schab pod pierzynką najlepiej smakuje podany z ugotowanymi ziemniakami i domową surówką.
Składniki:
- Schab, u mnie 7 plastrów
- 1 duża lub dwie średnie cebule
- 1 duży por
- 330 ml śmietany 30%
- 250 gramów sera żółtego
- przyprawy: sól, pieprz
- mąka pszenna do obtoczenia mięsa
- tłuszcz do obsmażenia mięsa, u mnie smalec
- masło klarowane lub olej rzepakowy
Przygotowanie:
- plastry schabu rozbijamy z obu stron tłuczkiem tak jak na tradycyjne kotlety. Każdy plaster z obu stron posypujemy solą oraz pieprzem,
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, pora w cienkie półplasterki. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki.
- na patelni na maśle/oleju podsmażamy cebulkę wraz z porem. Solimy i pieprzymy. Dusimy pod przykryciem kilka minut co jakiś czas mieszając aż por zmięknie.
- Następnie zalewamy śmietanką, mieszamy i smażymy kilka minut aż śmietana się zredukuje i zgęstnieje. Ściągamy z gazu i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
- plastry schabu obtaczamy w mące i smażymy na patelni na rozgrzanym smalcu na rumiano z obydwu stron.
- usmażony schab wykładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym plastrze wykładamy i równomiernie rozprowadzamy porowy farsz i posypujemy żółtym serem,
- schab wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni grzanie góra dół i pieczemy do momentu aż się ładnie zapiecze ok 35 minut .
- Zapiekany Schab pod pierzynką podajemy z ugotowanymi ziemniakami i surówką.
Zdjęcia






