Sałatka z brokułem i jajkiem jest szybka i bardzo prosta w przygotowaniu. Z dosłownie kilku składników. Idealna na kolację, różne uroczystości, imprezy czy Święta. Sałatka z brokułem i jajkiem jest jedną z moich ulubionych bezmięsnych sałatek. Pięknie się prezentuje na półmisku i szybko z niego znika.
Składniki:
- 1 duży brokuł
- 5 średnich jajek
- duża garść pomidorków koktajlowych lub papryczkowych
- garść łuskanych pestek dyni lub słonecznika
- sos czosnkowy
Przygotowanie:
- Umyty brokuł rozdrabniamy na mniejsze różyczki. Głąba wyrzucamy lub wykorzystujemy do czegoś innego. Rozdrobnione różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie kilka minut do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia.
- W międzyczasie jajka gotujemy na twardo. Studzimy w zimnej wodzie
- Robimy sos czosnkowy: ja zrobiłam z 2 łyżek jogurtu naturalnego, 2 łyżek majonezu, 2 średnich ząbków czosnki i trochę soku z cytryny, plus sól. Do sałatki zużyłam ok 2/3 sosu czosnkowego, można dodać więcej w zależności od upodobania.
- Pestki dyni podprażamy chwilę na suchej patelni i odstawiamy do przestudzenia.
- umyte pomidorki przekrawamy na pół, wystudzone jajka obieramy z łupin i przekrawamy po długość na ćwiartki.
- Na półmisek wykładamy przestudzonego brokuła, pomiędzy równomiernie układamy pokrojone jajka i pomidorki. Całość przy pomocy łyżki równomiernie polewamy sosem, delikatnie oprószamy solą i posypujemy pestkami dyni.
- Sałatka z brokułem i jajkiem jest gotowa.
Zdjęcia





