Pieczona Karkówka w śmietanie

Pieczona Karkówka w śmietanie idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad na co dzień i od święta. Bardzo prosta w przygotowaniu, z kilku składników. Moi goście byli nią zachwyceni. Mięsko wyszło mięciutkie i aromatyczne. Polecam na niedzielny obiad lub inne rodzinne uroczystości.

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • przyprawy: sól, pieprz, suszony majeranek.
  • 2 duże lub 3 średnie cebule
  • 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany, u mnie 18%
  • 5 łyżek ulubionego ketchupu
  • tłuszcz do smażenia, u mnie smalec

Przygotowanie:

  • Karkówkę kroimy w ok 1 cm plastry i lekko rozbijamy tłuczkiem.
  • mięso z obu stron oprószamy przyprawami i obsmażamy na rumiano na tłuszczu.
  • obraną cebulę kroimy w półplasterki lub piórka.
  • w misce mieszamy ketchup ze śmietaną.
  • Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy warstwę karkówki, posypujemy połową cebuli i rozprowadzamy po mięsie połowę sosu.
  • Następnie wykładamy pozostałe plastry mięsa, cebuli i sosu.
  • Gotowe mięso wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni grzanie góra-dół i pieczemy pod przykryciem do miękkości ok 1,5-2 godziny.
  • Przed podaniem mięso można nakłuć widelcem i sprawdzić stopień miękkości,
  • Pieczona karkówka w śmietanie najlepiej smakuje podana z ugotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *