Pieczona Karkówka w śmietanie idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad na co dzień i od święta. Bardzo prosta w przygotowaniu, z kilku składników. Moi goście byli nią zachwyceni. Mięsko wyszło mięciutkie i aromatyczne. Polecam na niedzielny obiad lub inne rodzinne uroczystości.
Składniki:
- 1 kg karkówki
- przyprawy: sól, pieprz, suszony majeranek.
- 2 duże lub 3 średnie cebule
- 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany, u mnie 18%
- 5 łyżek ulubionego ketchupu
- tłuszcz do smażenia, u mnie smalec
Przygotowanie:
- Karkówkę kroimy w ok 1 cm plastry i lekko rozbijamy tłuczkiem.
- mięso z obu stron oprószamy przyprawami i obsmażamy na rumiano na tłuszczu.
- obraną cebulę kroimy w półplasterki lub piórka.
- w misce mieszamy ketchup ze śmietaną.
- Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy warstwę karkówki, posypujemy połową cebuli i rozprowadzamy po mięsie połowę sosu.
- Następnie wykładamy pozostałe plastry mięsa, cebuli i sosu.
- Gotowe mięso wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni grzanie góra-dół i pieczemy pod przykryciem do miękkości ok 1,5-2 godziny.
- Przed podaniem mięso można nakłuć widelcem i sprawdzić stopień miękkości,
- Pieczona karkówka w śmietanie najlepiej smakuje podana z ugotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką.
Zdjęcia









