Pychotka na krakersach

Pychotka na krakersach jest jednym z tych ciast, które nie wymaga pieczenia i jest proste w wykonaniu. Połączenie słonych krakersów ze słodkim kajmakiem oraz galaretką pozwala uzyskać bardzo fajny smak ciasta. Ciasto idealnie nadaje się na każdą okazję i na pewno zaskoczy nie jednego łasucha 😉

[wp_ad_camp_5]

Składniki:

  • 900 ml mleka
  • 2 śnieżki
  • 1 margaryna 250 gram
  • puszka masy kajmakowej
  • 3/4 szklanki soku z czarnej porzeczki
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 100 gram wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 opakowania krakersów po 175 gram

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  1. Jedna szklankę mleka zagotować z cukrem i wiórkami kokosowymi, do miseczki wlewamy szklankę mleka, dodajemy do niej mąkę, dokładnie mieszamy, następnie wlewamy do gotującego się mleka cały czas mieszając aby powstający budyń się nie przypalił, po zagotowaniu odstawić do ostygnięcia. Gdy masa budyniowa jest już zimna należy zmiksować ze 100 gramami margaryny.
  2. W międzyczasie sok porzeczkowy przygrzewamy w rondelku i rozpuszczamy w nim galaretkę. Zostawiamy aż wystygnie i będzie tężejąca.
  3. Masę kajmakowa miksujemy wraz z 150 gramami margaryny.
  4. 400 ml zimnego mleka miksujemy z 2 śnieżkami. Gdy śmietana będzie dobrze ubita dodajemy do niej tężejącą galaretkę.

[wp_ad_camp_5]

Składanie ciasta:

  1. Na spod blachy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy 1 warstwę krakersów, następnie wykładamy na nie kokosowa masę.
  2. Na masę wykładamy 2 warstwę krakersów i masę kajmakowa.
  3. Na masę kajmakowa wykładamy 3 warstwę krakersów i masę śmietanową.
  4. Całość dekorujemy pokruszonymi krakersami.

[wp_ad_camp_5]

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

One Comment on “Pychotka na krakersach”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *