Sernik dyniowy jest niezwykle kremowy i puszysty. Znalazłam zamrożoną pieczoną dynię i postanowiłam ją wykorzystać do ciasta. Wyszło przepyszne!. Bardzo aromatyczny, z pomarańczową nutą. Wyśmienity na każdą porę roku, w połączeniu z polewą z białej czekolady smakuje rewelacyjnie. Jeśli nie macie pomysłu co zrobić z dynią to polecam pomysł na ten sernik :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki na spód:
- 200 gram herbatników
- 90 gram masła
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera sernikowego z wiaderka
- 350 gram upieczonej dyni
- 3 jajka L
- 250 gram serka mascarpone
- 1 szklanka cukru, szklanka o pojemności 250 ml
- skórka otarta z jednej sparzonej pomarańczy
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- opcjonalnie kilka kropli olejku waniliowego
Składniki na polewę:
- 100 gram białej czekolady
- 4-5 łyżek mleka lub śmietanki kremówki
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- herbatniki rozdrabniamy w blenderze i przesypujemy do miski, następnie dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy, wysypujemy na dno tortownicy o średnicy 26 lub 28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy i ubijamy. Gotowy spód wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
- wystudzoną, upieczoną dynię blendujemy na gładką pulpę. Ścieramy skórkę ze sparzonej pomarańczy.
- do miski przekładamy ser twarogowy, mascarpone oraz cukier. Miksujemy do połączenia się składników.
- Kolejno dodajemy po po jednym jajku cały czas miksując. Następnie dodajemy pulpę z dyni oraz skórkę z pomarańczy, miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy budyń oraz skrobię. Miksujemy krótko do połączenia się składników.
- Na ciasteczkowy spód wykładamy i rozprowadzamy masę serową.
- gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 1 godzinę
- Po upieczeniu ciasto zostawiamy w uchylonym piekarniku do przestudzenia.
- ostudzone ciasto polewamy polewą. Ja swoje wstawiłam na całą noc do lodówki i kroiłam na drugi dzień.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia