Ciasto żyrafa

Ciasto żyrafa to bardzo proste w przygotowaniu ciasto ucierane/babkowe. Z podstawowych składników które często posiadamy w swoich domach. Efektownie się prezentuje i bardzo dobrze kroi. Ja swoje upiekłam w formie keksowej ale można również użyć tortownicy lub formy babkowej z kominem. Ciasto żyrafa wyśmienicie smakuje posypane cukrem pudrem lub polane ulubioną polewą.

[wp_ad_camp_5]

Składniki na ciasto białe:

  • 5 białek z jaj L
  • 150 gram mąki pszennej, ja użyłam tortowej
  • 100 gram cukru
  • 50 ml mleka
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na ciasto żółte:

  • 5 żółtek
  • 150 gram mąki pszennej
  • 100 gram cukru
  • 50 ml oleju
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kurkumy do podbicia koloru
  • dodatkowo kakao do przesypywania warstw ciasta

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej,
  • Przygotowanie ciasta białego: białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Następnie cały czas miksując pomału wlewamy olej oraz mleko. Na koniec wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki do połączenia się składników.
  • Przygotowanie ciasta żółtego: żółtka wraz z cukrem miksujemy na puszystą masę. Do utartych żółtek cały czas miksując pomału wlewamy olej oraz mleko. Na koniec wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kurkumą. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki do połączenia się składników.
  • Na spód formy keksowej, (ja użyłam  34×13 cm ale śmiało możemy użyć trochę większej )wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy i rozprowadzamy połowę ciasta żółtego. Następnie przy pomocy sitka przesiewamy na ciasto kakao tak aby cienką warstwą pokryło całe ciasto.
  • Na kakao delikatnie wykładamy i rozprowadzamy równomiernie połowę ciasta białego. Również powtarzamy czynność z kakao. Na ciasto białe wykładamy pozostałe ciasto żółte i posypujemy kakao. Wykładamy i rozprowadzamy drugą połowę białego ciasta po wierzchu już nie sypiemy kakao.
  •  ciasto żyrafa wstawiamy do  nagrzanego piekarnika do 170-180 stopni i pieczemy ok 45-50 minut do momentu suchego patyczka aż aż się ładnie zrumieni.
  • po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia, przed podaniem oprószamy cukrem pudrem lub polewamy polewą.

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *