Ekspresowe ciasto z owocami- bez jajek jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Mięciutkie i puszyste. Z tanich i podstawowych składników które prawie zawsze posiadamy w swoich domach. Bez użycia miksera. Wystarczy mleko zamienić na napój roślinny a masło na margarynę i otrzymujemy ciasto w wersji wegańskiej. Wyśmienicie smakuje z różnymi sezonowymi owocami.
Składniki na ciasto:
- 250 gram mąki pszennej,
- 200 ml mleka w temperaturze pokojowej
- 100 ml oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- 80 gram cukru
- 1 łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia
- pół łyżeczki kurkumy dla koloru
- ulubione sezonowe owoce
Składniki na kruszonkę:
- 5 łyżek cukru
- pół szklanki mąki pszennej
- 60 g margaryny lub masła
Przygotowanie:
- przygotowujemy kruszonkę: masło/margarynę rozpuszczamy, do miski przekładamy mąkę i cukier, mieszamy następnie pomału dodajemy tłuszcz i wyrabiamy palcami,
- owoce myjemy i osuszamy na sitku, u mnie maliny, jeżyny i kilka borówek,
- do miski wsypujemy mąkę i mieszamy wraz z cukrem, kurkumą i proszkiem do pieczenia. Następnie kolejno dodajemy mleko, olej i sok z cytryny. Mieszamy krótko szpatułką/widelcem do połączenia składników.
- ciasto wykładamy do tortownicy o średnicy 24 cm, (może być trochę mniejsza, wtedy ciasto wyjdzie wyższe). wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta układamy owoce i posypujemy kruszonką.
- gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy ok 40 do momentu aż się zrumieni- do suchego patyczka.
- po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Zdjęcia