Ciasteczka budyniowe- bez jajek. Przepyszne, bardzo proste w przygotowaniu. Z podstawowych składników. Idealne dla alergików czy osób na diecie roślinnej. Ciasteczka się kruchutkie, wyśmienite od razu po wystudzeniu. Przed podaniem możemy oprószyć je cukrem pudrem.
Składniki:
- 300 gram mąki pszennej
- 250 gram margaryny lub masła
- 80 gram cukru
- 2 opakowania budyniu, u mnie o smaku czekoladowym, łącznie 80 gram,
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia. Dodajemy rozdrobnione masło/margarynę. Wyrabiamy ręcznie lub przy pomocy robota do momentu powstania jednolitego ciasta.
- Z gotowego ciasta odrywamy podobnej wielkości porcje ciasta, robimy kulki, spłaszczamy i układamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, możemy na ciastkach zrobić wzorki przy pomocy widelca.
- ciasteczka wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie (góra-dół) i pieczemy ok 18-20 minut.
- po wyjęciu z piekarnika ciasteczka odstawiamy do wystudzenia.
- Ciasteczka budyniowe- bez jajek przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.
Zdjęcia