Pieczone udka z kurczaka po Kujawsku

Pieczone udka z kurczaka po Kujawsku są bardzo mięciutkie i soczyste. Z wspaniałą przypieczoną skórką. Danie bardzo proste w przygotowaniu, z podstawowych składników które mamy przeważnie w domu. Jeśli szukasz nowego pomysłu na pieczone udka, ten będzie znakomity :). Pieczone udka z kurczaka po Kujawsku najlepiej smakują podane z ugotowanymi ziemniakami i domową surówką.

Składniki:

  • udka z kurczaka u mnie 8 sztuk
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
  • 4 łyżki ketchupu, ja użyłam pikantnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy, u mnie sarebska
  • 3 ząbki czosnku
  • bułka tarta

Przygotowanie:

  • Udka z kurczaka przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką.
  • W misce mieszamy ketchup z majonezem, musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • przyprawione udka zanurzamy w marynacie tak aby każdy kawałek był dobrze pokryty. Mięso zostawiamy na ok godzinę.
  • Po tym czasie udka wykładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Każde udko posypujemy bułką tartą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni grzanie (góra-dół).
  • Udka pieczemy ok 60-90 minut w zależności od ich wielkości.
  • Pieczone udka z kurczaka po Kujawsku podajemy z ulubionymi dodatkami.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *