Pieczone udka z kurczaka po Kujawsku są bardzo mięciutkie i soczyste. Z wspaniałą przypieczoną skórką. Danie bardzo proste w przygotowaniu, z podstawowych składników które mamy przeważnie w domu. Jeśli szukasz nowego pomysłu na pieczone udka, ten będzie znakomity :). Pieczone udka z kurczaka po Kujawsku najlepiej smakują podane z ugotowanymi ziemniakami i domową surówką.
Składniki:
- udka z kurczaka u mnie 8 sztuk
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
- 4 łyżki ketchupu, ja użyłam pikantnego
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy, u mnie sarebska
- 3 ząbki czosnku
- bułka tarta
Przygotowanie:
- Udka z kurczaka przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką.
- W misce mieszamy ketchup z majonezem, musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- przyprawione udka zanurzamy w marynacie tak aby każdy kawałek był dobrze pokryty. Mięso zostawiamy na ok godzinę.
- Po tym czasie udka wykładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Każde udko posypujemy bułką tartą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni grzanie (góra-dół).
- Udka pieczemy ok 60-90 minut w zależności od ich wielkości.
- Pieczone udka z kurczaka po Kujawsku podajemy z ulubionymi dodatkami.
Zdjęcia