Sałatka z wędzonym łososiem z sosem miodowo-musztardowym. Idealna na lekką kolację lub wyśmienita imprezowa przekąska. Szybka i prosta w przygotowaniu. Z dosłownie kilku składników. Najlepiej smakuje podana z grzankami czosnkowymi. Pychotka. Imprezowa sałatka z wędzonym łososiem bardzo mi posmakowała :).
Składniki:
- opakowanie rukoli
- 2 garści pomidorków koktajlowych lub papryczkowych
- 150 gramów wędzonego łososia atlantyckiego
- kawałek papryki, u mnie czerwonej
- 1 kulka mozzarelli 125 gramów
- składniki na sos: 5 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka miodu, sól oraz pieprz.
Przygotowanie:
- Do szklanki lub miseczki dodajemy wszystkie składniki na sos. Mieszamy aż powstanie jednolita zawiesina. Próbujemy i zależności jaki smak preferujemy możemy dodać trochę soku z cytryny, miodu lub musztardy.
- Umyte pomidorki przekrajamy na pół, mozzarelle i łososia kroimy lub rozrywamy na mniejsze kawałki. Umytą paprykę kroimy w cienkie paseczki.
- Na duży półmisek wykładamy i rozprowadzamy rukolę. Na rukoli układamy miarowo wszystkie dodatki.
- Na koniec przy użyciu łyżki równomiernie polewamy po wierzchu sosem sałatkę.
- Imprezowa sałatka z wędzonym łososiem jest gotowa :). Możemy podawać ją w towarzystwie grzanek czosnkowych.
Zdjęcia