Zapiekany Schab pod pierzynką

Zapiekany Schab pod pierzynką to świetny pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Zarówno na co dzień jak i okazjonalnie czy świątecznie. Prosty i dość szybki w przygotowaniu. Świetna odmiana od tradycyjnego kotleta schabowego. Zapiekany Schab pod pierzynką najlepiej smakuje podany z ugotowanymi ziemniakami i domową surówką.

Składniki:

  • Schab, u mnie 7 plastrów
  • 1 duża lub dwie średnie cebule
  • 1 duży por
  • 330 ml śmietany 30%
  • 250 gramów sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa
  • tłuszcz do obsmażenia mięsa, u mnie smalec
  • masło klarowane lub olej rzepakowy

Przygotowanie:

  • plastry schabu rozbijamy z obu stron tłuczkiem tak jak na tradycyjne kotlety. Każdy plaster z obu stron posypujemy solą oraz pieprzem,
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, pora w cienkie półplasterki. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki.
  • na patelni na maśle/oleju podsmażamy cebulkę wraz z porem. Solimy i pieprzymy. Dusimy pod przykryciem kilka minut co jakiś czas mieszając aż por zmięknie.
  • Następnie zalewamy śmietanką, mieszamy i smażymy kilka minut aż śmietana się zredukuje i zgęstnieje. Ściągamy z gazu i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
  • plastry schabu obtaczamy w mące i smażymy na patelni na rozgrzanym smalcu na rumiano z obydwu stron.
  • usmażony schab wykładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym plastrze wykładamy i równomiernie rozprowadzamy porowy farsz i posypujemy żółtym serem,
  • schab wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni grzanie góra dół i pieczemy do momentu aż się ładnie zapiecze ok 35 minut .
  • Zapiekany Schab pod pierzynką podajemy z ugotowanymi ziemniakami i surówką.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *