Ciasto jogurtowa tęcza to bardzo prosty i efektowny deser. Maślano-ciasteczkowy spód, kwaskowatość jogurtu i słodycz galaretki idealnie do siebie pasują.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 300 gram herbatników
- 150 gram masła
- 1600 ml jogurtu gęstego greckiego ( u mnie 4 kubki po 400 gram)
- 2 galaretki wiśniowe
- 2 galaretki agrestowe
- 2 galaretki pomarańczowe
- 2 galaretki cytrynowe
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- w 4 miskach/garnuszkach rozpuszczamy w 2 ( pojemność 240 ml ) szklankach gorącej wody galaretki po kolei w każdej wiśniowe,agrestowe,pomarańczowe i cytrynowe, odstawiamy do ostygnięcia,
- miksujemy/rozkruszamy herbatniki na drobny pył, łączymy z rozpuszczonym masłem,
- do blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy masę herbatnikową, rozprowadzamy i ugniatamy po całości blaszki, następnie wstawiamy do lodówki na ok 40 min,
- do miski przekładam kubek jogurtu 400 gram, do tego mieszając wylewam chłodną galaretkę wiśniową, dokładnie mieszam do połączenia i wylewam na herbatniki, wstawiam do lodówki na ok 30 min do zastygnięcia,
- gdy masa jogurtowa zastygnie mieszamy kolejne 400 gram jogurtu z galaretkami agrestowymi i wylewamy na warstwę wiśniową, wstawiamy do lodówki na kolejne 20-30 min do momentu zastygnięcia jogurtu,
- tą samą czynność powtarzamy z galaretkami pomarańczowymi i cytrynowymi,
- gdy galaretki w oczekiwaniu na połączenie z jogurtem nam stężeją podgrzewamy je delikatnie na ogniu do momentu uzyskania płynnej konsystencji, ale pamiętamy żeby nie były ciepłe w momencie połączenia ich z jogurtem.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia