Ciasto Czekoladowa krówka

Ciasto czekoladowa krówka to przepyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Świetne połączenie herbatników, masy budyniowej oraz czekoladowej krówki. Słodkość przełamuje słony smak krakerów. Ciasto idealne dla wielbicieli czekolady :).

[wp_ad_camp_5]

Składniki:

  • 2 budynie czekoladowe
  • ok 150 gram herbatników maślanych
  • 750 ml mleka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 łyżki cukru
  • 100 gram masła
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 250 gram serka mascarpone
  • 1 puszka 400 gram masy krówkowej czekoladowej
  • 1 łyżka kakao
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 fix do śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ok 250 gram krakersów
  • 50 gram ( pół tabliczki) mlecznej czekolady

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • na dno blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników,
  • do garnka wlewamy 500 ml mleka, dodajemy masło i gotujemy, w pozostałych 250 ml mleka mieszamy budynie wraz z mąką ziemniaczaną, cukrem i cukrem waniliowym, dokładnie wymieszane budynie dodajemy do gotującego się mleka cały czas mieszając, gdy budyń zgęstnieje i się zagotuje wyłączamy gaz, gorącą masę budyniową wylewamy i rozprowadzamy po herbatnikach,
  • na masie budyniowej układamy warstwę krakersów i odstawiamy do ostygnięcia,
  • gdy masa budyniowa wystygnie do miski przekładamy serek mascarpone w temperaturze pokojowej( musimy pamiętać aby wcześniej wyjąć serek z lodówki, musi być w temperaturze pokojowej aby masa się nie zważyła), do serka dodajemy czekoladową masę krówkową, łyżkę kakao, całośc dokładnie mieszamy lub miksujemy do połączenia się wszystkich składników i powstania jednolitej masy, następnie masę wykładamy i rozprowadzamy po krakersach,
  • na masę krówkową wykładamy drugą warstwę krakersów,
  • w misce ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i fixem, następnie wykładamy i rozprowadzamy ją po krakersach,
  • wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą,
  • gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki,

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *