Ciasto czekoladowa krówka to przepyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Świetne połączenie herbatników, masy budyniowej oraz czekoladowej krówki. Słodkość przełamuje słony smak krakerów. Ciasto idealne dla wielbicieli czekolady :).
Składniki:
- 2 budynie czekoladowe
 - ok 150 gram herbatników maślanych
 - 750 ml mleka
 - 1 cukier wanilinowy
 - 3 łyżki cukru
 - 100 gram masła
 - 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
 - 250 gram serka mascarpone
 - 1 puszka 400 gram masy krówkowej czekoladowej
 - 1 łyżka kakao
 - 500 ml śmietany kremówki 30%
 - 1 fix do śmietany
 - 2 łyżki cukru pudru
 - ok 250 gram krakersów
 - 50 gram ( pół tabliczki) mlecznej czekolady
 
Przygotowanie:
- na dno blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników,
 - do garnka wlewamy 500 ml mleka, dodajemy masło i gotujemy, w pozostałych 250 ml mleka mieszamy budynie wraz z mąką ziemniaczaną, cukrem i cukrem waniliowym, dokładnie wymieszane budynie dodajemy do gotującego się mleka cały czas mieszając, gdy budyń zgęstnieje i się zagotuje wyłączamy gaz, gorącą masę budyniową wylewamy i rozprowadzamy po herbatnikach,
 - na masie budyniowej układamy warstwę krakersów i odstawiamy do ostygnięcia,
 - gdy masa budyniowa wystygnie do miski przekładamy serek mascarpone w temperaturze pokojowej( musimy pamiętać aby wcześniej wyjąć serek z lodówki, musi być w temperaturze pokojowej aby masa się nie zważyła), do serka dodajemy czekoladową masę krówkową, łyżkę kakao, całośc dokładnie mieszamy lub miksujemy do połączenia się wszystkich składników i powstania jednolitej masy, następnie masę wykładamy i rozprowadzamy po krakersach,
 - na masę krówkową wykładamy drugą warstwę krakersów,
 - w misce ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i fixem, następnie wykładamy i rozprowadzamy ją po krakersach,
 - wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą,
 - gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki,
 
Zdjęcia











