Ciasto czekoladowa krówka to przepyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Świetne połączenie herbatników, masy budyniowej oraz czekoladowej krówki. Słodkość przełamuje słony smak krakerów. Ciasto idealne dla wielbicieli czekolady :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 2 budynie czekoladowe
- ok 150 gram herbatników maślanych
- 750 ml mleka
- 1 cukier wanilinowy
- 3 łyżki cukru
- 100 gram masła
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 250 gram serka mascarpone
- 1 puszka 400 gram masy krówkowej czekoladowej
- 1 łyżka kakao
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 1 fix do śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- ok 250 gram krakersów
- 50 gram ( pół tabliczki) mlecznej czekolady
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- na dno blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników,
- do garnka wlewamy 500 ml mleka, dodajemy masło i gotujemy, w pozostałych 250 ml mleka mieszamy budynie wraz z mąką ziemniaczaną, cukrem i cukrem waniliowym, dokładnie wymieszane budynie dodajemy do gotującego się mleka cały czas mieszając, gdy budyń zgęstnieje i się zagotuje wyłączamy gaz, gorącą masę budyniową wylewamy i rozprowadzamy po herbatnikach,
- na masie budyniowej układamy warstwę krakersów i odstawiamy do ostygnięcia,
- gdy masa budyniowa wystygnie do miski przekładamy serek mascarpone w temperaturze pokojowej( musimy pamiętać aby wcześniej wyjąć serek z lodówki, musi być w temperaturze pokojowej aby masa się nie zważyła), do serka dodajemy czekoladową masę krówkową, łyżkę kakao, całośc dokładnie mieszamy lub miksujemy do połączenia się wszystkich składników i powstania jednolitej masy, następnie masę wykładamy i rozprowadzamy po krakersach,
- na masę krówkową wykładamy drugą warstwę krakersów,
- w misce ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i fixem, następnie wykładamy i rozprowadzamy ją po krakersach,
- wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą,
- gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia