wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego

Bardzo prosty i smaczny pomysł na szybką kolację lub imprezową przekąskę. Ślimaczki z ciasta francuskiego możemy stworzyć z tego co mamy akurat w swojej lodówce :). Świetnie smakują zarówno z ketchupem jak i domowym sosem czosnkowym.

Składniki:

  • 1 rulon ciasta francuskiego
  • sos pomidorowy lub ketchup do posmarowania ciasta
  • ok 150-170 gram sera żółtego u mnie 100 gram sera mozzarella ( kulka) i ok 60 gram sera żółtego gouda
  • ulubione dodatki : u mnie szynka, papryka, cebula,
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania ślimaczków
  • przyprawy : bazylia, zioła prowansalskie, oregano

Przygotowanie:

  • rozwinięty rulon z ciasta francuskiego smarujemy ketchupem lub ulubionym sosem pomidorowym i posypujemy ziołami prowansalskimi,oregano i bazylią,
  • na wierzch układamy pokrojony/starty ser i nasze dodatki następnie zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego brzegu,
  • zawinięte ciasto wkładamy na ok 1-2 h do lodówki, następnie schłodzone kroimy w ok 2 cm plastry i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, po wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do momentu aż ładnie się zarumienią,
  • gotowe ślimaczki podajemy z sosem czosnkowym https://kasiawgarach.pl/2019/07/10/sos-czosnkowy-sprawdzony-przepis/ lub ketchupem,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *