Sałatka z białek jaj i pieczarkami

Pyszna i prosta sałatka z czterech składników. Smakuje wszystkim domownikom. Zawsze robi ją moja mama gdy zostaną jej białka jaj z innych wypieków. Idealna do wykorzystania produktu w pełni, w ten sposób nic się nie marnuje 🙂

Składniki:

  • 7 białek jaj ( mi zostały ze smażenia faworków)
  • garść pieczarek
  • pęczek szczypiorku
  • majonez, ok 3 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka octu

Przygotowanie:

  • gotujemy białka: na posolony wrzątek z łyżką octu wlewamy białka i mieszamy, ( na początku białka się rozlewają, trzeba je łyżką zagarniać do środka ale gotując je robi się grudka), po ugotowaniu białka delikatnie odsączamy, studzimy,
  • oddzielnie gotujemy pieczarki, odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia,
  • ostudzone białka i pieczarki ( jeśli sączy się z nich woda to odcedzamy) kroimy w kostkę i przekładamy do miski,
  • szczypiorek siekamy i dodajemy do jajek i pieczarek,
  • wszystkie składniki mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *