Domowe drożdżówki z mnóstwem budyniu i kruszonką to przepyszny domowy deser który smakuje wyśmienicie zarówno do kawy czy herbaty jak i ciepłego mleka lub kakao. 🙂 Znikają w mig, proste składniki a rodzina zachwycona. Jest to przepis na 9 drożdżówek 🙂
[wp_ad_camp_5]
Składniki na budyń:
- 700 ml mleka
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 1 cukier wanilinowy
- ok 1/2 szklanki cukru, w zależności od tego jak słodki budyń chcemy mieć,
[wp_ad_camp_5]
Składniki na ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 kostki świeżych drożdży 25 gram
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko ( białko zostawiamy do posmarowania drożdżówek)
- 4 łyżki cukru
- 60 gram roztopionej margaryny/masła
Składniki na kruszonkę:
- 5 łyżek cukru
- pół szklanki mąki pszennej
- 60 g margaryny lub masła
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- gotujmy budyń: do garnka wlewamy 500 ml mleka, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, całość gotujemy, w pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, dodajemy je do gotującego się mleka cały czas mieszając, gdy powstały budyń zgęstnieje i się zagotuje ściągamy go z gazu, przykrywamy wierzch folią spożywczą lub aluminiową ( aby nie powstała warstwa kożuchu na wierzchu) i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia,
- rozczyn z drożdży: do wysokiej szklanki lub miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, całość mieszamy z 1/3 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10 min aż rozczyn zwiększy swoją objętość,
- przygotowanie ciasta: rozpuszczamy masło/margarynę w rondelku i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia,
- do miski przesypujemy mąkę,dodajemy cukier,wlewamy rozczyn drożdży, wbijamy jajko i żółtko, wlewamy pozostałe mleko, wyrabiamy ciasto, pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczony tłuszcz, ( w razie potrzemy możemy dodać więcej mąki), gotowe ciasto wkładamy do miski na dnie obsypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1-1,5 godziny,
[wp_ad_camp_5]
- po tym czasie ciasto ponownie krótko zagniatamy i dzielimy na 9 równych części, formujemy z nich okrągłe bułeczki, i układamy na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając o zachowaniu odległości między drożdżówkami, tak przygotowane bułeczki przykrywamy folią spożywczą lub lnianą ściereczką i odstawiamy na 10-15 min aby jeszcze trochę urosły,
- w tym czasie przygotowujemy kruszonkę: masło/margarynę rozpuszczamy, do miski przekładamy mąkę i cukier, mieszamy następnie pomału dodajemy tłuszcz i wyrabiamy palcami,
- gdy drożdżówki podrosną dnem szklanki w każdej robimy wgłębienie mocno przyciskając szklankę do samej blaszki, smarujemy pędzelkiem pozostałym białkiem, w powstałe zagłębienie nakładamy solidną łyżkę budyniu,
- gotowe drożdżówki posypujemy kruszonką, i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20 min do momentu zarumienienia się bułek, gotowe drożdżówki odstwiamy do przestudzenia,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia