Sycąca i treściwa zupa meksykańska to idealna propozycja dla osób lubiących dobrze zjeść :). Świetnie smakuje w wersji pikantnej jak i łagodnej. Mojej rodzinie najlepiej smakuje podawana z grzankami czosnkowymi.
Składniki:
- 1,5 litra rosołu lub bulionu
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 500 gram mięsa mielonego, ja użyłam wieprzowo-wołowego
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- ok 3 łyżki koncentratu pomidorowego, w zależności od smaku można dać więcej
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- przyprawy do smaku : sól, pieprz, słodka i ostra papryka
Przygotowanie:
- do rosołu/ bulionu dodajemy majeranek, zioła prowansalskie odcedzoną kukurydzę oraz fasolę całość gotujemy kilka minut,
- na patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gdy cebula ładnie się zeszkli dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą pieprzem, słodką papryką,
- usmażone mięso wraz z cebulką przekładamy z patelni do gotującej się zupy, gotujemy na mniejszym ogniu ok 8-10 min co jakiś czas mieszając,
- po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy, gotujemy jeszcze ok 5 min, zdejmujemy z gazu doprawiamy do smaku solą,pieprzem, papryką ostrą i słodką,
Zdjęcia
Zupa – chili coś czarne w rosole. Nie chyba nie dla mnie.
Zupa a la chili carne w rosole. Odkrywcze to to nie jest i słabe, na siłę sprokurowany niby nowy przepis ze starej receptury, do tego mocno uproszczonej, i absolutnie nie do przerabiania.
taki przepis dostałam od koleżanki. Mojej rodzinie smakuje. Gotuję ją regularnie. Każdy ma swoje smaki 🙂